Altatásos fogászat

Több esetben lehet indokolt az altatásos fogászat mellett dönteni. A fogorvostól való félelem, vagy pánik általában gyermekkori-fiatalkori traumákból fakad, és gyakran fizikai tünetekkel is együtt jár. A beteg úgy érzi, hogy nem tud úrrá lenni a helyzeten, képtelen elviselni a fogorvosi rendelői környezetet és a kezelést.

Az ilyen emberek általában szégyellik a félelmeiket (bár semmi szégyellnivaló nincs abban), nem beszélnek a problémáról, csendben szenvednek hosszú éveken, évtizedeken keresztül, míg a fogaik nem jutnak helyrehozhatatlan állapotba, és ettől esetlegesen egyéb egészségügyi problémáik nem keletkeznek. Ha van mód arra, hogy segítsünk ezt elkerülni, megelőzni, vagy kezelni, akkor nekünk, fogorvosoknak ezt kötelességünk megtenni, hiszen az altatásban végzett fogászati beavatkozás erre nyújt megoldást.

Mikor javasolt a fogászati altatás?

Az altatásban történő kezelést elsősorban műtétekhez, szájsebészeti beavatkozások esetében (bonyolult foghúzások, implantálás, csontpótlás, bölcsességfog eltávolítás) javasoljuk. Az altatás általános fogászati ellátás esetében is alkalmazható, amikor valamilyen fizikai problémák áll a háttérben: például érzékeny nyelv vagy szájpadlás, erőteljes garatreflex, erős hányinger vagy egyéb ok, ami a fogászati kezelést megnehezíti.

Az altatásos fogászat menete

Az altatásban végzett beavatkozás előtt, az ingyenes előzetes konzultáción minden eshetőséget a fogorvosunkkal kell átrágni és megvitatni. Amennyiben a fogorvos felajánlja nekünk a fogászati altatás lehetőségét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az lesz a legjobb és legkényelmesebb megoldás mindenki számára. Emellett persze mi is kérhetjük az altatásos fogászati kezelést, és ha valóban indokolt, fizikai problémák állnak a háttérben, abban az esetben is élvezhetjük a beavatkozás nyújtotta előnyöket.

Milyen vizsgálatok előzik meg az altatásban végzett fogászati ellátást?

Amennyiben altatható a páciens, a fogászati kezeléseket egy CT vizsgálat előzi meg, mely 40-60 másodpercet vesz igénybe, ráadásul kényelmes, ülő pozícióban. További elővigyázatosságként egy altatást megelőző általános laborvizsgálatot is kér fogászati klinikánk.

A fogászati ellátás napján

Az első lépés az altató injekció beadása, ez után néhány másodperccel a beteg mély álomba merül, majd a következő emlék az aneszteziológus orvos kedves ébresztgető szavai lesznek, miután a fogorvos végzett a beavatkozással. Egészséges embereknél az altatás kockázata minimális, az utóhatások altatás után (álmosság, esetleges szédülés, rossz közérzet) pedig rövid ideig tartanak, vagy enyhíthetők.

A legfontosabb mégis az, hogy megértjük és elfogadjuk a félelmeket, támogató környezetet biztosítunk a páciensek számára, és igyekszünk a kezeléseket mindenkinek a lehető legkényelmesebbé tenni. Ha Ön, vagy ismerőse ilyen problémával küzd, kérjük, adjon nekünk lehetőséget arra, hogy segíthessünk.

Videó – Fogászati altatás

A Perfect Smile alapítója és tulajdonosa, Dr. Balsai Tamás beszél arról, hogy milyen a fogászati beavatkozásokat altatásban végezni, hogyan működik, miért biztonságos.

„Negatív végkifejletet még soha nem tapasztaltam alvással kapcsolatban. Persze a félelem az altatástól is elég erős. De, ha valaki megoldást akar, akkor átlépi ezt a félelmét.” –  dr. Balsai Tamás

Altatásban végzet műtét után

Természetesen, ahogyan a fogászattól, éppúgy az altatástól is vannak, akik félnek. Nem egyszer elhangzik a banális kérdés: „de biztos, hogy felébredek?” Természetesen mindenki felébred, hiszen éppen ezért van az altató orvos és az aneszteziológus, hogy a gyógyszerek adagolása és minden egyéb tényező biztos kezekben legyen. Közben minden szabályozható már a vérnyomástól kezdve a keringésen át, tehát nincs mitől félni.

Fogászat altatásban - Perfect Smile fogászati klinika

altatásos fogászat
Altatásos fogászat blog
2022-02-22

Az altatásos fogászat menete, és ami mögötte van

Több esetben lehet indokolt az altatást választani egy-egy fogászati beavatkozás előtt. Azonban sokan nem ismerik még mindig ezt a lehetőséget, de azok is keveset tudnak róla, akik már hallották, hogy a fogászaton is van lehetőség az altatást választani. A Perfect Smile Fogászati Klinika vezető fogszakorvosától, Dr.Balsai Tamástól kapott információk alapján most egy kicsit mélyebbre tekintünk ebben a témában.
Tovább
altatásos fogászat
Altatásos fogászat blog
2020-08-03

5 alkalom, amikor a fogászati altatás lehet a legjobb választás

Az altatásos fogászatra még mindig sokan tekintenek luxusként, pedig hatalmas segítséget jelenthet a páciensnek és a fogorvosnak is egyaránt. Sok esetben a kezelés sikerességét, gyorsabb kivitelezését, valamint gondtalan, precíz és nyugodt munkát tesz lehetővé ahelyett, hogy bonyodalmakkal kellene számolni. Nézzük meg, mikor lehet a legjobb döntés a fogászati altatás!
Tovább
szorongás a fogorvostól
Altatásos fogászat blog
2020-03-09

Szorongás és halogatás helyett megoldás

Senki számára nem idegen érzés, amikor fogorvoshoz kell menni, és összeszorul a gyomrunk. Valamennyire mindenki tart ugyanis a kellemetlen élménytől, még akkor is, ha csupán egy „túl akarok lenni rajta és kész” beállítottságú az illető. De nagyon sokan vannak, akik jóval komolyabb szorongásba burkolóznak ilyenkor.
Tovább
altatás
Altatásos fogászat blog
2020-02-12

Az altatás a fogászatban ma már nem luxus

Akár azért, mert ezt a verziót ajánlja a fogorvosunk, akár azért, mert végtelen szorongással küzdünk, akár csak kényelmi szempontokat figyelembe véve, a fogászati altatás rendkívül nagy segítséget jelenthet. Éppen ezért nem is lehet luxus szolgáltatásként tekinteni rá, hiszen sokszor ez a legjobb megoldás.
Tovább
fogászati altatás
Altatásos fogászat blog
2019-10-24

Mikor ajánlott a fogászati altatás?

Az altatásban végzett fogászati kezelés rengeteg segítséget jelentenek mind a páciensek, mind a fogorvos számára. Ezt a lehetőséget igazából azért fejlesztették ki, mert sajnos vannak olyan mentális betegségekkel küzdők, akiknél egyszerűen lehetetlen lenne másképp elvégezni bármilyen fogászati beavatkozást.
Tovább
altatásos fogászat előnyei
Altatásos fogászat blog
2019-09-06

Az altatásos fogászat előnyei

A fogászati altatás lehetőségét nem mindenki ismeri, pedig igencsak sokak számára jelenthet fényt az alagút végén. Léteznek olyan bonyolult esetek, amikor eleve felajánlja a fogorvos ezt az alternatívát, sőt, sokszor számára is ez bizonyul a legjobb megoldásnak. De akár kisebb volumenű kezelések esetén is jól jöhet ez a fajta segítség, amikor a szorongás és a félelem veszi át a hatalmat…
Tovább