Az altatásos fogászat menete, és ami mögötte van

Több esetben lehet indokolt az altatást választani egy-egy fogászati beavatkozás előtt. Azonban sokan nem ismerik még mindig ezt a lehetőséget, de azok is keveset tudnak róla, akik már hallották az altatásos fogászat kifejezést. A Perfect Smile Fogászati Klinika vezető fogszakorvosától, Dr.Balsai Tamástól kapott információk alapján most egy kicsit mélyebbre tekintünk ebben a témában.

Altatásra legtöbbször akkor lehet szükség, amikor egyszerre nagyon sok fogat kell például kihúzni, mert olyan rossz állapotban vannak. A leggyakoribb eset ilyenkor, hogy alulra és felülre is 6-6 implantátumot helyeznek be, melyek majd tartani fogják a hidat például. Dr. Balsai Tamás is sok esetben ajánlja ezt a lehetőséget, amikor halmozott beavatkozás előtt állunk. Ezen felül vannak olyan esetek, amikor egyszerűen muszáj altatni, például egy értelmi sérült páciens tekintetében. És természetesen ott van a félelem is, ami rengeteg emberben él még mindig a fogászattal szemben. Ha arányaiban nézzük, akkor a félelem miatti altatások körülbelül a 40%-át teszik ki az eseteknek, míg a maradék 60%-ban más miatt indokolt ilyen módon a beavatkozás.

Ez a lehetőség mindenképpen egyszerűbbé teszi mind az orvos, mind a páciens dolgát. Hiszen embert próbáló lenne több, mint két órán keresztül nyitott szájjal elviselni a fogászati kezelést, nem beszélve a folyamatos érzéstelenítésről, ami ebben az esetben szükséges lenne. Az altatás megkímél bennünket a tűszúrásoktól, a rettegett fogászati hangoktól és egyéb kényelmetlenségektől, míg a fogorvos is nyugodtabban és zavartalanul tud dolgozni.

altatásos fogászat

Altatás után

Természetesen, ahogyan a fogászattól, éppúgy az altatástól is vannak, akik félnek. Nem egyszer elhangzik a banális kérdés: „de biztos, hogy felébredek?” Természetesen mindenki felébred, hiszen éppen ezért van az altató orvos és az aneszteziológus, hogy a gyógyszerek adagolása és minden egyéb tényező biztos kezekben legyen. Közben minden szabályozható már a vérnyomástól kezdve a keringésen át, tehát nincs mitől félni.

A másik félelemfaktor, hogy mennyire fog fájni majd a beavatkozás helye, ha felébrednek. Ez nagymértékben függ attól, hogy pontosan milyen kezelésen esik át a páciens. Egy sima implantálás után maximum az íny lehet picit érzékeny, de ahol például minden fogat ki kellett húzni, ott azért a húzás helye valamennyire fájhat. Viszont éppen ezért kap mindenki a Klinikán egy kis csomagot, melyben tanácsok és leírások mellett a szükséges gyógyszerek, adott esetben antibiotikum, illetve fájdalomcsillapító és jegelő is segíti majd a páciens felépülését.

Az altatás menete

Kanyarodjunk vissza egy kicsit az eljárás legelejére. Az altatást minden esetben megelőzi egy konzultáció, illetve CT vizsgálat. Amennyiben altatható a páciens, további elővigyázatosságként egy általános laborvizsgálatot is kér a Klinika. Ezen felül csak oltással rendelkezők esetében vállalható az altatás. Kettő, illetve három oltás esetében is el kell telnie az utolsó után legalább 3-4 hétnek, hogy valakit altatni lehessen. Illetve a mostani jogszabályok szerint minden altatás előtt kötelező egy gyorsteszt elvégzése is.

Az altatás után még jó pár órát a Klinikán kell tölteni, az altató orvos felügyelete mellett, így legtöbbször egészen estig maradnak a páciensek. Aznap már nem is lehet vezetni, és gondoskodnunk kell egy kísérőről, hiszen egyedül nem hagyhatjuk el a Klinikát. Kótyagosak lehetünk és valószínűleg otthonunkban is folytatni fogjuk az alvást. Másnap már mehet minden a normális rendben, maximum egy kis hányingerrel számolhatunk, illetve fontos odafigyelni a kapott tanácsok betartására.

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271

Segíteni jó!
Következő cikk