Alapból kijelenthető, hogy a fogorvos fellátogatása valamilyen kezelés miatt senki számára sem a nap fénypontja. Ez természetes, hiszen matatnak a szánkban, esetleg injekciót kapunk és ki tudja még, milyen félelmeket kell legyőznünk előtte. De van egy probléma, ami még inkább megkeserítheti egyesek életét: az erőteljes garatreflex.

Mit is jelent ez pontosan? A garatreflex elengedhetetlen része testünk működésének, hiszen ez óvja meg szervezetünket attól, hogy idegen test kerülhessen a légcsőbe. Ugyanakkor, amennyiben ez túlzottan jelentkezik, az nagyon nemkívánatos szituációkhoz vezethet – főként a fogorvosnál. Egyeseknél ez olyan nagymértékben jelentkezik, hogy még az otthoni fogmosástól is öklendeznek. Képzeljük csak el, hogyan tudnák elviselni ezek az emberek, hogy a szájukba nyúlkáljanak.

öklendezés

De tulajdonképpen mi is okozhatja ezt? Míg egyesek gond nélkül elviselik, hogy fogorvosuk kezei vagy eszközei a szájukban dolgoznak, addig miért vannak olyanok, akiknek már a gondolattól is felkavarodik a gyomruk? Az öklendezés eredhet fiziológiai és pszichológiai okokból is, de akár egyszerre a kettő is eredményezheti. Utóbbi gyökerezhet abban, hogy egyszerűen félünk valamitől. Akár a fulladástól, akár attól, hogy valami akadályozza a nyelésünket, és ez gátakat szül. Fiziológia áll a háttérben, ha egyszerűen csak a garatreflex felerősödött működéséről beszélünk.

Mivel ennek a reflexnek a kikapcsolása egyáltalán nem jöhet szóba, így nem csoda, ha azok, akik ezzel a kellemetlenséggel küzdenek nap mint nap, még inkább rettegnek a fogászati kezelésektől. Pedig létezik nagyon jó és egyben mindenki számára kényelmes megoldás.

Az altatásos fogászat lehetővé teszi, hogy ne kelljen aggódnunk erőteljes garatreflexünk, és az általa esetlegesen okozott kellemetlenségek miatt. A Perfect Smile Klinika nagyon fontosnak tartja, hogy azok a páciensek se érkezzenek rettegve a fogászati kezelésekre, akiknél a túlzott hányinger, vagy akár más, gátló tényező fennáll. Éppen ezért ilyen esetekben lehetőséget ad arra, hogy az altatás segítségével elfelejthessük eddigi félelmeinket.

Így abban is biztosak lehetünk, hogy maga a kezelés is gyorsan, és minden akadály nélkül zajlik majd. Legyen szó a félelem szülte öklendezésről, vagy éppen a fent ecsetelt garatreflexről, minden esetben nyugodtak lehetünk, ha ezt a megoldást választjuk. Nem kell tehát még jobban rettegni a fogorvosnál eltöltött időtől, sőt, el is felejthetjük nyugodtan félelmeinket.

 

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271