Gyermekfogászat

gyermekfogászat

Gyermekfogászat a prevenció jegyében – Megelőzés, ismerkedés

A gyermekfogászat valahol a megelőzéssel kezdődik. Fontos ugyanis nagy hangsúlyt fordítani a fogorvos megismertetésére. Ennek lényege abban áll, hogy így elkerülhető, hogy a gyermekek fiatal korban féljenek az orvostól, halogassák fogaik ellenőriztetését, vagy egy probléma kezelését. Egyben a korai megismerkedéssel elérhető, hogy a helyes fogmosást, a gondosságot mielőbb megtanulhassák és elsajátítsák.

Gyermekfogászat – Barázdazárás, mint megelőzési lehetőség

Egyre gyakrabban kerül sor barázdazárásra is. Ez egyfajta megelőző eljárás, mely kockázatokkal nem jár, viszont a szülő nyugodtabban alhat, és kevésbé kell aggódnia, hogy gyermeke foga váratlanul lyukas és érzékeny lesz.

Mivel napjainkban már jobb minőségű táplálékokat fogyasztunk, így fogaink barázdáira nem hárul akkora szerep, mint régen. Viszont élelmünk szemcséssége és a több cukor, savas italok hatására a barázdák közötti kisebb, zárt részek könnyebben szuvasodnak a gyermekeknél. Ennek kivédésére alkalmazzák a barázdazárást, amikor a barázdák közötti sávokat éppen csak annyi tömőanyaggal fedik le, hogy a fogmosások alkalmával könnyebben és jobban tudják a gyermekek eltávolítani onnan az ételmaradékokat.

Már kicsit idősebben pedig célszerű azért felkeresni a gyermekekkel a fogorvost, hogy egy esetleges fogszabályozás előkészítését időben meg lehessen kezdeni. A fogak előbújása, az állkapcsok erősödése, fejlődése kamaszkorban, a bölcsességfogak előtörése mind olyan mozzanat, melyeket több hónappal előre lehet észlelni és időben megoldásokat keresni rájuk.

Fontos gyermekfogászati kérdések Árpa Attilától, melyre Dr. Balsai Tamás válaszol

A tejfogak

Gyakori tévhit, hogy a tejfogakra kevesebb figyelmet kell fordítani, mint a maradandó fogakra. Sajnos még ma is széles körben vélekednek téves ismeretek alapján a tejfogakról. Bár tény, hogy csak egy rövidebb életszakaszban használjuk tejfogainkat, azonban egészségük, általános állapotuk különösen fontos a maradandó fogak szempontjából. Sokan például nem tudják, hogy a tejfogakkal egy időben bújnak ki a leghátsó