Gyermekfogászat

gyermekfogászat

Gyermekfogászat a prevenció jegyében – Megelőzés, ismerkedés

A gyermekfogászat valahol a megelőzéssel kezdődik. Fontos ugyanis nagy hangsúlyt fordítani a fogorvos megismertetésére. Ennek lényege abban áll, hogy így elkerülhető, hogy a gyermekek fiatal korban féljenek az orvostól, halogassák fogaik ellenőriztetését, vagy egy probléma kezelését. Egyben a korai megismerkedéssel elérhető, hogy a helyes fogmosást, a gondosságot mielőbb megtanulhassák és elsajátítsák.

Gyermekfogászat – Barázdazárás, mint megelőzési lehetőség

Egyre gyakrabban kerül sor barázdazárásra is. Ez egyfajta megelőző eljárás, mely kockázatokkal nem jár, viszont a szülő nyugodtabban alhat, és kevésbé kell aggódnia, hogy gyermeke foga váratlanul lyukas és érzékeny lesz.

Mivel napjainkban már jobb minőségű táplálékokat fogyasztunk, így fogaink barázdáira nem hárul akkora szerep, mint régen. Viszont élelmünk szemcséssége és a több cukor, savas italok hatására a barázdák közötti kisebb, zárt részek könnyebben szuvasodnak a gyermekeknél. Ennek kivédésére alkalmazzák a barázdazárást, amikor a barázdák közötti sávokat éppen csak annyi tömőanyaggal fedik le, hogy a fogmosások alkalmával könnyebben és jobban tudják a gyermekek eltávolítani onnan az ételmaradékokat.

Már kicsit idősebben pedig célszerű azért felkeresni a gyermekekkel a fogorvost, hogy egy esetleges fogszabályozás előkészítését időben meg lehessen kezdeni. A fogak előbújása, az állkapcsok erősödése, fejlődése kamaszkorban, a bölcsességfogak előtörése mind olyan mozzanat, melyeket több hónappal előre lehet észlelni és időben megoldásokat keresni rájuk.

Fontos gyermekfogászati kérdések Árpa Attilától, melyre Dr. Balsai Tamás válaszol

A tejfogak

Gyakori tévhit, hogy a tejfogakra kevesebb figyelmet kell fordítani, mint a maradandó fogakra. Sajnos még ma is széles körben vélekednek téves ismeretek alapján a tejfogakról. Bár tény, hogy csak egy rövidebb életszakaszban használjuk tejfogainkat, azonban egészségük, általános állapotuk különösen fontos a maradandó fogak szempontjából. Sokan például nem tudják, hogy a tejfogakkal egy időben bújnak ki a leghátsó és maradandó őrlő fogak is, így ha a gyermek elhanyagolja fogainak tisztítását, akkor bizony ezzel már végleges fogait is veszélyeztetheti.

A tejfogak ápolása nem csak ezért fontos…

Mivel ugyan úgy viselkednek, mint a maradandó fogak, így ugyanazok a veszélyek vonatkoznak rájuk is. Egy elharapódzó szuvasodás könnyen gyulladássá tud alakulni, ami gyökérkezeléshez vagy a fogágyba lejutással a maradandó fog csírájának roncsolódásához is vezethet. Ezért elterjedt módszer a tejfogak tömése is, melyhez egy speciális, fluoridos tömőanyagot is szoktak alkalmazni a fogorvosok, hogy a tömés anyagában is javítsa a kezelt fogat.

A tejfogak elhagyását is figyelemmel kell kísérni. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor a tejfogak gyökere nem szívódik fel kellő ütemben, hogy az alatta előtörő maradandó fog ki tudja lökni a tejfog koronáját. Ilyenkor egymásra csúszhatnak a fogak és könnyen sérülhet a maradandó fog koronája is. Egy kontrollvizsgálat ilyenkor kiszűrheti a problémát és megelőzheti egy értékes fog elvesztését.

 

Gyermekbalesetek fogászati szempontból

A gyermekfogászat gyakran a balesetekből adódó fogsérülések kezeléséről, problémák megoldásából áll. Szerencsére a fiatalok szervezete oly gyorsan fejlődik, hogy a legtöbb probléma viszonylag gyorsan megoldható, de azért érdemes tudni pár fontos dolgot:

Kitört vagy letört fog

Mielőbb keressék fel fogorvosukat, és a gyermek szájában vagy leginkább a nyálában tartsák nedvesen a letört darabot!

– Ha csak meglazult egy fog, akkor azt a fogorvos rögzíteni tudja a környező fogakhoz, és teljes mértékben megmenthető lehet.

– Gyakorta egy baleset kapcsán kiesett tejfog esetében a lágy részek sérülése. És, bár a kiesett tejfog nem ültethető vissza, a lágy részeket feltétlenül el kell látni és meg kell vizsgálni.

Minden fogakat érintő baleset kapcsán ajánlott mielőbb felkeresni a fogorvost, ugyanis a gyermek korától, a fog elhelyezkedésétől és a sérülés mértékétől sok függhet! Általában ilyenkor az elsődleges szempont a maradandó fogak egészséges fejlődésének biztosítása, illetve a tejfog egészségének helyreállítása vagy a sérülés ellátása.

Gyermekfogászat Budapest, II. kerület Fő u. 71.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271

Gyermekfogászat Blog - Most aktuális

Apa tanítja fiát a helyes fogmosásra
Gyermekfogászat blog
2023-05-23

Gyerekek és a fogmosás

Talán az alcím még helyesebb lenne, ha így tennénk fel a kérdést: hogyan tanítsuk meg gyermekünket és magunkat is helyesen fogat mosni? Akármennyire mindennapi rutinnak számít – jobb esetben – a fogmosás, bizony sokan csak felületesen esnek túl rajta. Dr. Balsai Tamás a korábban már többször említett webinárium során erre is kitért.
Tovább
gyermekfogászat
Gyermekfogászat blog
2020-08-25

A gyermekfogászat jelentősége

Előző cikkünk végén megemlítettük, hogy az altatásos fogászat milyen nagymértékben jelent segítséget, amikor olyan páciensekről van szó, akik valamilyen mentális problémával küzdenek. Sajnos előfordul, hogy az ő kezelésük egyáltalán nem is lehetne kivitelezhető más módon. A sérült gyermekek ráadásul még nagyobb hátrányban vannak ilyen téren, hiszen egyrészt maga a kezelés is akadályoztatva lehet, másrészt pedig még inkább félhetnek az ismeretlentől,…
Tovább
barázdazárás előnyei
Gyermekfogászat blog
2019-09-25

A barázdazárás előnyei

Egy korábbi cikkünkben már kitértünk arra, hogy a gyermekfogászat területén belül mennyire fontos a fogorvossal történő ismerkedés mellett a megelőzés is. Ebben hatalmas szerepet kaphat egy rendkívül jó megoldás, a barázdazárás. Most megtudhatjuk, pontosan milyen előnyökkel jár, ha ezt a kezelést hívjuk segítségül ahhoz, hogy számos problémát megelőzzünk gyermekeink fogait tekintve.
Tovább