FOGPÓTLÁSOK

Legyen szó akár az idősödéi folyamatokkal együtt járó, vagy éppen baleset okozta fogveszteségekről, egy biztos: több tekintetben sem előnyös, ha hiányos fogazattal élünk tovább. Egyrészt élvezhetetlenné, sőt, fájdalmassá válhatnak az étkezések, másrészt természetesen esztétikai problémát is jelent a hiányos fogazat. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a megmaradt fogak helyzete és egészsége is veszélyben van ilyenkor. A fogpótlás fő célja, hogy mindezeket orvosolva rehabilitálja fogazatunk egészséges és zavartalan működését. Klinikánk többféle megoldással várja mindazokat, akik egyéni, személyre szabott segítséget szeretnének fogsoruk pótlására.

Porcelán koronák, hidak

fogpótlás, porcelán koronaA porcelán koronák, hidak előkészítése során a fogorvos lecsiszolja az érintett fogakat, majd lenyomatot vesz a technikus számára. A korona/híd elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban történik 4-5 munkanap alatt. Erre az időszakra műanyag ideiglenes pótlást készítünk Önnek. Az elkészült hidat/koronát a fogorvos ideiglenes vagy végleges ragasztóval rögzítheti. Amennyiben a fogpótlás során foghúzás előzi meg annak elkészültét, minden esetben ideiglenes ragasztóval rakjuk a hidat a helyére, mivel a foghúzás után a csont a híd alatt gyógyul és csak 3-4 hónap elteltével éri el a végleges szintet. Az ideiglenes ragasztás előnye az, hogy bármilyen utólag felmerülő, akár esztétikai akár funkcionális probléma ebben az esetben még korrigálható. Az ideiglenes ragasztás hidak esetében átlagosan 3 hónapig, koronák esetében 1-1.5 hónapig tart, ez alatt lehetősége van eldönteni, hogy a fogpótlás tökéletesen megfelel-e elvárásainak. Amennyiben bármilyen javítást szeretne, a fogorvos eltávolítja a koronát/hidat és a laboratóriumban lehetőség van a korrekció elvégzésére.

A hidak külön gondoskodást igényelnek

Amennyiben a hidat/koronát a fogorvos végleges ragasztóval rögzíti, azt csak orvosi műszerek segítségével és levágással lehet eltávolítani, ha bármilyen probléma merülne fel. (Legtöbb estében erre csak 10-20 év elteltével kerül sor, amikor csere szükséges.) A fogakra, foggyökérre épített koronák ugyanúgy tisztítandóak, mint az egészséges fogaink, a hidak viszont külön gondoskodást igényelnek. A szájba beragasztott hidakat alaposan meg kell mosni, valamint antibakteriális szájöblítő használatát is javasoljuk. Lehet kapni a híd alatti rés tisztítására alkalmas speciális „híd alatti fogkefét”, mellyel azok a területek is tisztán tarthatók, ahol a híd alatt nincs fog. Ennek hiányában gyulladás léphet fel ezeken a területeken, mely kellemetlen szájszagot is okozhat. Jó szolgálatot tehet a szájzuhany vízsugara a híd alatti rés tisztításában.

A rendelőnkben készült fogpótlásokra 2 év garanciát vállalunk, és javasoljuk, hogy azokat évente ellenőriztesse fogorvosával.

Cirkon koronák, hidak

A cirkónium-oxidot az orvostudomány más területein már régebb óta sikerrel alkalmazzák, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert: alkalmazásával rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek.

A cirkónium koronákat és hidakat elsősorban a front fogak esetében ajánljuk; mivel az anyag nem tartalmaz egyéb fémet és a természetes fogakkal megegyező transzparenciájú pótlást tudunk készíteni. Tökéletesen fedi a gyökérkezelt, elszíneződött fogakat, és bármilyen fémallergia esetén biztonságosan alkalmazható. Természetesen a cirkónium pótlások esetében is rendelkezésünkre áll a teljes fogszín-skála; az alapján a fogorvos és/vagy a fogtechnikus a többi fog színével megegyező árnyalatban készíti el a hidat vagy a koronát. Lehetősége van a cirkónium fogpótlás választására a régi fémkerámia korona vagy híd cseréje esetén, illetve implantációs fogpótlásoknál is.

A cirkónium oxid korona előnyei:

  • esztétikus és ultrapontos, mivel a cirkónium pótlások számítógépes eljárással készülnek;
  • élethű: egy cirkon fogpótlást gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a természetes fogaktól;
  • megbízható, hosszú élettartamú: az elmúlt 10 évben több millió cirkon korona és híd készült világszerte, a páciensek legnagyobb megelégedettségére. Klinikai vizsgálatok sora kimutatta, hogy a cirkónium pótlások rendkívül megbízhatóak, hosszú évekig, évtizedekig szolgálnak.
  • 100%-ban biokompatibilis: a cirkónium-oxid nem tartalmaz semmilyen fémet, így az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt. Megfelel az implantológiával kapcsolatos legszigorúbb követelményeknek is, így az íny tökéletesen egészséges a koronák, ill. a hidak körül.
  • a vállas preparálás miatt az íny egészséges rózsaszínű marad, nem lesz gyulladt, nem kékül el;
  • a cirkon váz már olyan színből készül, mint amilyen a porcelán leplezés lesz rajta. Így nem csak a felső réteg, hanem a cirkon váz is teljesen individuális, egyénre szabott színű.

A rendelőnkben készült pótlásokra 2 év garanciát vállalunk, és javasoljuk, hogy azokat évente ellenőriztesse fogorvosával.

Inlay, onlay fogpótlás

inlay, onlay fogpótlásAz olyan nagyméretű fogszuvasodások esetében, vagy régi amalgám tömések cseréje során, ahol a fog kemény szöveteinek felénél is több hiányzik, fogbetét (inlay, onlay) készítését javasoljuk, mivel az egyszerű fogtömés nem jelentene biztonságos, hosszú távú megoldást. A fogbetét egy olyan különleges „fogtömés”, melyet a fogorvos által kialakított üregbe a fogtechnikai laboratóriumban készítenek el műanyagból, kerámiából, aranyból, vagy cirkónium-kerámiából.

Az inlay előnye

A legfontosabb előnye, hogy a fogtechnikus a gipszmintán olyan területeket is meg tud mintázni, amelyeket a fogorvosok a szájban nem tudnak tökéletesen kialakítani. Emellett rövidebb ideig kell a szájban dolgozni, így kiküszöbölhető a kialakított üreg nedvesedése.

Egyszerre több foghoz is készíthető betét, hiszen a lenyomatban az összes fog lenyomata látszik. A fogtechnikai laboratóriumban speciális körülmények között, hatalmas nyomás és hő alkalmazásával készül a porcelán betét, így az különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben. Az így készült fogpótlás színében, transzparenciájában tökéletesen hasonlít a saját fogak színéhez, kitűnő esztétikai hatást nyújt, és emellett különösen tartós is.

A rendelőnkben készült betétekre 2 év garanciát vállalunk.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271