Fogtömés

Konzerváló fogászati beavatkozás

fogtömésNagyon sok okból kifolyólag alakulhat ki lyukas fog, ami nem csak esztétikailag teszi kellemetlenné a hétköznapokat, hanem akár nagy fájdalmakat is okozhat, éppen ezért minél hamarabb ajánlatos ilyenkor fogtömésre jelentkezni. A mai világban azonban senkinek sem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között, és főképp milyen anyaggal fogják elvégezni.

Emellett sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy a régi típusú tömések olyan gondokat is eredményeznek, melyekre nem is gondolnánk, ráadásul kinézetre sem éppen a legszebbek. Ezért nem csak azok számára ajánlatos új töméseket választani, akiknek épp most gyűlt meg a bajuk lyukas fog kialakulásával, hanem azoknak is érdemes elgondolkozni a cserén, akiknek korábban nem a mai, korszerű anyaggal tömték be a fogukat.

A korszerű fogtömés alkalmazása

A modern fogászatban alkalmazott műanyag bázisú, úgynevezett kompozíciós tömőanyagok, – melyeket kerámia szemcsékkel erősítenek meg – szinte már teljesen kiszorították a korábban használatos, ezüstszínű amalgámtöméseket. Nem csoda, hiszen ezek nem csak korszerűbbek, hanem különböző árnyalatban is kaphatóak, ami tovább emeli a fogtömés eredményének tökéletességét.

Az esztétikus tömőanyagok nagy előnye, hogy a fogban kialakított üregbe helyezve hosszú időn keresztül alakíthatóak, majd speciális hullámhosszúságú fényt kibocsátó lámpa hatására keményednek meg, már másodpercek alatt. Pontosan amiatt, hogy csak ezen fény hatására kötnek meg, a fogtömés alatt elegendő idő áll a fogorvos rendelkezésére, hogy valóban az eredeti foghoz hasonló formát tudjon kialakítani. Mivel fogaink különböző színűek és fényáteresztő képességűek, ezt figyelembe véve az adott fognak megfelelően alkalmazunk eltérő rétegezést és színhasználatot a legoptimálisabb eredmény elérése érdekében.

Miért érdemes kicserélni régi fogtömésünket?

Az amalgámtömések nem csupán esztétikai jellegű problémát okozhatnak, hanem hosszú távon van még egy kedvezőtlen hatásuk: a tömés nagyon kis mértékben, de folyamatosan zsugorodik, rés alakulhat ki a tömés és a fogfelszín között, ahol a baktériumok bejuthatnak a tömés alá, és további szuvasodást okozhatnak. A fogtömés után ez rendszerint túl későn derül ki, mivel fájdalmat csak akkor érzünk, amikor a szuvasodás már elérte a gyökércsatornát. Ebben az esetben viszont már gyökérkezelésre is szükség van. Elsősorban emiatt javasoljuk pácienseink számára a régi amalgámtömések kicserélését korszerű, esztétikus kompozit tömésekre.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció:

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271