Gyakori kérdések az altatásos fogászat kapcsán

Bármilyen egészségügyi területen készülünk altatásos beavatkozásra, teljesen természetes, hogy kérdések és kételyek sora halmozódik fel bennünk. A fogászati kezelések esetén is elképzelhető, hogy valamilyen oknál fogva – ami lehet egy egészségügyi rendellenesség vagy adottság, esetleg mentális probléma vagy éppen túlzott szorongás is – altatást javasol a fogorvos, vagy kér a páciens. Ilyenkor ugyanúgy érdemes körbejárni a témát, hogy ne aggodalmakkal telve érkezzünk majd az adott eljárásra.

Milyen előkészületek szükségesek az altatásos fogászati beavatkozás előtt?

Fontos tisztázni, hogy kezelőorvosunk minden esetben részletes tájékoztatást ad mindenről már a konzultáción, illetve válaszol a felmerülő egyéb kérdésekre is. Általánosságban minden altatásos fogászati beavatkozást meg kell, hogy előzzön egy CT, valamint egy laborvizsgálat, ezen kívül EKG-t, esetlegesen mellkasröntgent és belgyógyászati szakvéleményt is kérhet a fogorvos. A beavatkozás előtt időben kell érkeznünk az előkészületek miatt, és gondoskodnunk kell kísérőről is. Kezelés előtt nem szabad enni, és 3 órával előtte már inni sem.

Milyen mellékhatásai, kockázatai lehetnek az altatásos fogászati kezelésnek?

Egészséges páciensek esetén az altatás minimális kockázattal járhat, inkább csak kellemetlen utóhatásokról beszélhetünk, mint minden altatás után. Ilyen például az álmosság érzése, esetleges szédülés, rosszabb közérzet, valamint a beavatkozást követően nem állunk egyből biztos lábakon. Pontosan ezért is van szükség kísérőre. Mindezek a kellemetlenségek csupán rövid ideig tartanak, illetve enyhíthetők is.

Mennyi ideig tart egy altatásban végzett fogászati kezelés?

Az altatásos fogászati kezelések teljes hossza természetesen függ az adott problémától, illetve az összeköthető beavatkozások számától, bonyolultságától. Amennyiben arra törekszünk, hogy az ébredés minél kevésbé viselje meg a pácienst, mindenképpen fontos, hogy maximum két és fél órát ne haladjon meg ez az idő. Ezért, ha ennél több időre lenne szükség, akkor érdemes inkább két, vagy több alkalommal igénybe venni ezt a fajta lehetőséget.

altatásos fogászat műtét közben

Mennyire kellemetlen az ébredés altatás után?

Ahogy már fentebb is írtuk, az altatásból történő ébredés csak minimális kellemetlenségekkel jár, melyeket enyhíteni is lehet. A páciensek pár perccel a műtét után megfelelő reflexszel működnek, ám legalább másfél-két órának el kell telnie ahhoz, hogy teljesen éber állapotba kerüljenek. Az altatásos fogászati kezelések után éppen ezért megfigyelésen maradnak a betegek mindaddig, míg az állapotuk meg nem engedi, hogy távozzanak, de akkor is csak kísérővel, amit mindig ki kell hangsúlyozni.

Milyen típusú beavatkozásokat lehet elvégezni altatásban?

Igazából bármilyen típusú fogászati kezelést el lehet végezni altatásban, amennyiben valamilyen tényező ezt megkívánja. A túlzott szorongással érkező páciensek, akik teljes mértékben ki akarják kapcsolni a külvilágot a beavatkozás közben egyértelműen nem lennének partnerek altatás nélkül, megnehezítve ezzel a fogorvos munkáját. Éppen ezért ajánlott mentálisan sérült betegek esetén is az altatás. A fokozott garatreflex szintén problémát jelenthet a legegyszerűbb kezelések tekintetében is. Mindezeken túl általában olyan esetekben javasolja a fogorvos az altatás lehetőségét, amikor egy komplex, időigényes, illetve egyszerre többféle fogászati kezelés előtt áll a páciens. Ide tartozhat például az implantálás, a csontpótlás, valamint a különböző szájsebészeti beavatkozások is.

Altatásos fogászat
Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271