FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS

Szájhigiénia

fogkő eltávolításNem csak az esztétikum miatt elengedhetetlen, hogy fogaink szépek legyenek, és nem csak a gyönyörű mosoly múlik rajtuk, hanem bizony fogaink, fogínyünk egészsége is nagymértékben függ attól, mennyire figyelünk állapotukra. Ilyen szempontból az egyik mindenkit érintő probléma a fogkőképződés, mellyel ha nem foglalkozunk, komoly gondokat is eredményezhet.

Éppen ezért a fogkő eltávolítás az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás, mely elősegíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását, és megelőzi a különböző fogászati problémák kialakulását. A fogkő a fogainkra rakódott lepedékből alakul ki, elsősorban olyan helyeken, ahol a tisztítás nehézkes vagy akadályozott, illetve ahol a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai – mint a nyelv és az arc mozgása – nem érvényesülnek.

A fogkő a lepedék olyan “kristályosodott” változata, mely fogkefével, illetve az otthoni szájhigiéniás eszközökkel már nem eltávolítható. Egyenetlen felszíne pedig további lepedék rárakódását segíti elő, és a tisztítást egyre jobban akadályozza. Ezáltal a fogkő, a rajta levő lepedékkel együtt egy folyamatosan növekvő baktériumtelep, mely állandó gyulladást tart fenn a fogíny, illetve a fogágy mentén.

Az első stádiumban ez a folyamat a fogkő eltávolításával még könnyen visszafordítható, viszont ha már a csontot is károsítja a gyulladás, teljes gyógyulás nem jöhet létre. A csontvesztés a továbbiakban a környező fogak megmozdulását, majd elvesztését is maga után vonhatja.

Hogyan történik a fogkő eltávolítás?

A fogkő eltávolítást ultrahangos eszközökkel végezzük, melyek jó hatásfokkal képesek a fogkő nagy részét lepattogtatni a fogak felszínéről. Jól felszerelt rendelőnkben lehetőség van magas nyomású polírozó berendezések alkalmazására is. Ezek kiegészítik az ultrahangos készülék által végzett tisztítást, a fogfelszínt teljesen simává teszik, így az újra könnyen tisztítható lesz.

Rendelőnkben a magasnyomású polírozás után további kefés és gumiharangos polírozással érjük el a végső, csillogó eredményt. Fontos, hogy a fogkő eltávolítás rendszeresen, legalább évente történjen. A fogorvos egyes esetekben ennél gyakoribb intervallumot is javasolhat, az egyén sajátosságainak, illetve a fogak, az íny és a csont aktuális állapotának megfelelően. Kérjük, hogy fogainak egészsége érdekében fogadja el orvosa ajánlását, és keressen fel bennünket!

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271