ULTRAHANGOS FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS

A fogkő eltávolítás az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás, mely elősegíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását, és megelőzi a különböző fogászati problémák kialakulását. A fogkő a fogainkra rakódott lepedékből alakul ki, elsősorban olyan helyeken, ahol a tisztítás nehézkes vagy akadályozott, illetve ahol a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai – mint a nyelv és az arc mozgása – nem érvényesülnek.

fogkő eltávolításNem csak az esztétikum miatt elengedhetetlen, hogy fogaink szépek legyenek, és nem csak a gyönyörű mosoly múlik rajtuk, hanem bizony fogaink, fogínyünk egészsége is nagymértékben függ attól, mennyire figyelünk állapotukra. Ilyen szempontból az egyik mindenkit érintő probléma a fogkőképződés, mellyel ha nem foglalkozunk, komoly gondokat is eredményezhet.

A fogkő a lepedék olyan “kristályosodott” változata, mely fogkefével, illetve az otthoni szájhigiéniás eszközökkel már nem eltávolítható. Egyenetlen felszíne pedig további lepedék rárakódását segíti elő, és a tisztítást egyre jobban akadályozza. Ezáltal a fogkő, a rajta levő lepedékkel együtt egy folyamatosan növekvő baktériumtelep, mely állandó gyulladást tart fenn a fogíny, illetve a fogágy mentén.

Az első stádiumban ez a folyamat a fogkő eltávolításával még könnyen visszafordítható, viszont ha már a csontot is károsítja a gyulladás, teljes gyógyulás nem jöhet létre. A csontvesztés a továbbiakban a környező fogak megmozdulását, majd elvesztését is maga után vonhatja.

Hogyan történik a fogkő eltávolítás?

A fogkő eltávolítást ultrahangos eszközökkel végezzük, melyek jó hatásfokkal képesek a fogkő nagy részét lepattogtatni a fogak felszínéről. Jól felszerelt rendelőnkben lehetőség van magas nyomású polírozó berendezések alkalmazására is. Ezek kiegészítik az ultrahangos készülék által végzett tisztítást, a fogfelszínt teljesen simává teszik, így az újra könnyen tisztítható lesz.

Rendelőnkben a magasnyomású polírozás után további kefés és gumiharangos polírozással érjük el a végső, csillogó eredményt. Fontos, hogy a kezelés rendszeresen, legalább évente történjen. A fogorvos egyes esetekben ennél gyakoribb intervallumot is javasolhat, az egyén sajátosságainak, illetve a fogak, az íny és a csont aktuális állapotának megfelelően. Kérjük, hogy fogainak egészsége érdekében fogadja el orvosa ajánlását, és keressen fel bennünket!

Sokan azt gondolják, hogy a kezelés csupán esztétikai okokból történik. Természetesen mindenki vágyik gyönyörű, csillogó fogakra, azonban nem mindenki érzi ezt a lépést mégsem annyira fontosnak, mint amilyen valójában. Pedig a fogkő leszedésével számos előny jár, nem csupán a szép fogsor. Vegyük sorra, milyen pozitív velejárói vannak a kezelésnek.

1. Megelőzés, a fogak egészségének megőrzése

Bizony a fogkő hatalmas lavinákat tud megindítani, ha a szájban előforduló problémákra gondolunk. A lerakódott lepedék ugyanis egyre növekvő baktériumtelepnek ad otthont, mely gyulladásokat eredményez mind a fogíny, mind a fogágy mentén. Később akár csontvesztés is fennállhat, amennyiben a gyulladás a csontot is károsítja, ami a fog elvesztéséhez is vezethet. Nem egyszerűbb megoldás a rendszeres fogkő eltávolítás? Így megelőzhetjük a nagyobb bajokat.

2. A fogkő eltávolítás után a kellemetlen lehelet megszűnik

Ahogy azt az előbb is említettük, a fogkő képződése újabb és újabb lerakódásokat vonz magához. Sajnos az így fogunkon ragadó ételmaradékok hamar eredményeznek rossz szájszagot, ami számunkra, és persze a környezetünk számára is rendkívül kellemetlen. A fogkő eltávolításával bizony ennek a jelenségnek is búcsút mondhatunk!

fogkő képződés infografika

3. Könnyebb tisztítás

A fogkő eleve olyan helyeken keletkezik, ahol nehezebben férünk hozzá fogainkhoz. Ahol a tisztítás akadályozott, ott a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai érvényesülnek. Mindaddig, amíg nem üti fel a fejét a fogkő, ugyanis ennek növekedése ezt teljesen kizárja. Emellett persze máshol is egyre inkább megjelenik, és a lerakódott, egyenetlen réteg már megakadályozza, hogy fogkefével vagy egyéb fogtisztító eszközzel eltávolítsuk. Amikor megszabadulunk a fogkőtől, akkor ez is megváltozik, hiszen mind az említett természetes mechanizmusok, mind a fogmosás és egyéb fogtiszítási módszerek jobban fognak érvényesülni.

4. Gyönyörű mosoly

Végül, de nem utolsó sorban természetesen nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy a kezelés után csillogó és sima felületű fogsort nyerünk. Ez egyenes út a gyönyörű mosolyhoz, amiről mindenki álmodik.

Ahhoz, hogy ezt az egészséges és esztétikus állapotot fenntartsuk, megfelelő időközönként szükséges az eljárás megismétlése. Az egyéni adottságoknak megfelelően ez gyakoribb is lehet, de általában évente ajánlott a fogkő eltávolítását kérni.

Ultrahangos fogkő eltávolítás Budapest
Perfect Smile fogászat II. ker. fő u. 71.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271