A-PRF ÉS I-PRF

Saját vérből csont, az A-PRF és I-PRF eljárások

Az I-PRF és A-PRF eljárások az 1998-ban felfedezett PRP eljárás (Platelet Rich Plasma – trombocitákban, vérlemezkékben gazdag plazma) továbbfejlesztett változatai. A módszert Dr. Joseph Choukroun dolgozta ki még 2001-ben, és az eljárás azóta töretlenül terjed a sebészeti beavatkozások részeként.

A PRF módszer lényege az, hogy a páciens véréből egy olyan plazmát választanak ki, mely a beavatkozás helyéhez juttatva segíti a seb gyógyulását és a szövetek regenerációját, valamint csontpótló eljárásként is alkalmazható.

Az eljárás lényege és menete

Az eljárás első lépéseként, a pácienstől vért vesznek és vénás vérét véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálják. Az így elválasztott plazmában több, a sebgyógyulás szempontjából fontos alkotó egyszerre sűrűsödik fel. Ilyenek – többek között – a fibrin szálak, trombociták, leukociták, különböző citokinek.
A fibrin szálak olyan fehérjék, melyek a véralvadás folyamatában játszanak fontos szerepet azzal, hogy szálaik segítenek a sebek lezáródásában, a seb összezáródásának felgyorsításában.
Ebbe a fibrinhálóba ágyazódnak bele a trombociták (vérlemezkék) és leukociták (fehérvérsejtek), melyek így egy védőréteget alkotnak a seben, ráadásul tovább maradnak aktívak, tovább látják el funkciójukat. A plazma ezért egy protektív gélként is képes viselkedni, de annál azért jóval több!

A PRF plazmában találhatóak továbbá a citokinek is, olyan jelzőmolekulák, melyek a szervezet immunválaszát serkentik. Hatásukra a kezelt seb jobban tud gyógyulni, például jobban és gyorsabban épül ki az új érhálózat, valamint a kezdeti szövetformálódás is ideálisabban indul meg.

Milyen esetekben alkalmazható?

Leggyakrabban az azonnal behelyezésre kerülő implantátumok esetében alkalmazott csontállomány megőrző eljárásnál (alveolus-prezerváció), csontpótlásnál (augmentáció), az arcüreg csontos aljzatának megerősítését szolgáló beavatkozásnál (sinus-eleváció), regeneratív sebészeti eljárásoknál, rekonstuktív sebészeti műtéteknél alkalmazhatóak a PRF kezelések.

Ugyanakkor általános fogászati beavatkozások esetében és sajátos, egyedi esetekben is érdemes alkalmazni. Csontpótló tulajdonsága az idősebb páciensek fogászati kezeléseinél eredményesen alkalmazhatóak.
Ilyen például egy fogeltávolítás, mely szinte mindig az állkapocscsont állományának roncsolódásához vezet. PRF kezeléssel – közvetlenül a fog kihúzását követően – az érintett részen megóvható a csont és minimalizálható a csontvesztés mértéke.
Kutatások azt is kimutatták, hogy a gyorsabb sebregeneráció mellett a páciensek mérsékeltebb, enyhébb műtétet követő fájdalmakról számoltak be.

Az A-PRF protokoll

A mozaikszóban az ’A’ az advanced, azaz továbbfejlesztett szónak a rövidítése.
Az A-PRF előnye még, hogy ebből a plazmából egy speciális membrán is készíthető, mely csontpótló anyagokkal kombinálva kimagasló eredményeket biztosít a csontépítésben, csontregenerációban.

Az I-PRF protokoll

Az ’I’ betű az injectable, azaz injektálható szót rövidíti. Az I-PRF plazmában található számos embrionális őssejt is, melyek segítik a porc, ín, csont és lágyszövetek épülését. Leggyakrabban arcesztétikai kezeléseknél használják.

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271