5 alkalom, amikor a fogászati altatás lehet a legjobb választás

Az altatásos fogászatra még mindig sokan tekintenek luxusként, pedig hatalmas segítséget jelenthet a páciensnek és a fogorvosnak is egyaránt. Sok esetben a kezelés sikerességét, gyorsabb kivitelezését, valamint gondtalan, precíz és nyugodt munkát tesz lehetővé ahelyett, hogy bonyodalmakkal kellene számolni. Nézzük meg, mikor lehet a legjobb döntés a fogászati altatás!

1. fogászati altatás komplikált fogeltávolítás esetén:

Egy fog kihúzása sajnos nem minden esetben jelent egyszerű és gyors műveletet. Ebbe a csoportba tartozik általában a bölcsességfog kioperálása is. Ilyenkor legtöbbször még gyulladásos állapotok fennállására is számíthat a fogorvos, és az is nehezítheti a helyzetet, ha a gyökér közel van az ideghez. De persze más fog esetében is elképzelhető, hogy bonyolultabb a szituáció. Egy balesetben letört fog megmaradt részét, vagy éppen egy kiterjedt fogszuvasodás által roncsolódott fogat is nehezebben lehet eltávolítani például. Ilyen esetekben megkönnyíti az altatás a kezelést.

2. Implantációs eljárás fogászati altatásban:

Bár az implantálástól egyáltalán nem kell tartani, hiszen érzéstelenítő mellett sem jár semmilyen fájdalommal, mégis sokan tartanak tőle, hogy milyen érzés lesz. Emellett természetesen vannak olyan esetek is, amikor a fogorvos látja indokoltnak az altatást implantáció előtt. Például, amikor több implantátum behelyezése történik egy időben. Ilyen lehet az úgynevezett „all on six” eljárás, amikor 6 implantátumra kerülnek majd fel a körhidak. Szintén tanácsos lehet az altatás mellett dönteni, ha az implantáláshoz olyan egyéb kezelés is társul, mint a csontpótlás, a bölcsességfog operálása vagy ciszta-eltávolítás.

altatásos fogászat

3. Egyéb fizikai problémák:

Léteznek olyan kellemetlen fizikai problémák, melyek meglétéről kicsit sem tehetünk. Ilyen például a túlzott garatreflex-érzékenység, ami folyamatos öklendezést eredményezhet, amikor a fogorvos dolgozni kezdene fogainkon. De meg kell említeni a túlságosan érzékeny nyelv vagy szájpadlás esetét is, ami szintén gátolja a fogorvos munkáját. Ezekben a helyzetekben egyértelműen jó szolgálatot tesz az altatás.

4. Fogászati altatás túlzott szorongás esetén:

Indokolttá teheti az altatást a túlzott szorongás is. Akár egy régi, gyermekkorban átélt trauma is lehet oka annak, hogy elmondhatatlanul félünk a fogorvostól. Nyilvánvaló, hogy senkinek nem a kedvenc időtöltése fogászatra menni. De sokakban olyan mértékeket ölt a félelem, hogy inkább szenvednek a fájdalmaktól és halogatnak, ameddig bírnak. Ez pedig nem egyszer olyan fogak elvesztéséhez is vezet, melyek megmenthetők lettek volna. Az altatás számukra a legkézenfekvőbb megoldás, és akár már kisebb beavatkozások tekintetében is kérhető.

fogászati altatás jótékonyság

5. Mentális problémák:

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan témáról kell beszélnünk, mely talán a leginkább kiemelendő az összes közül. Mégpedig a mentális problémákkal küzdő embertársainkról. Maga az altatásos fogászat ezért is indult útjára, hiszen vannak olyan sérült gyerekek és felnőttek, akik másképp nem kaphatnának fogászati kezelést. Ezzel kapcsolatban később még többet megtudhatnak, többek között azt is, hogy a Perfect Smile Fogászati Klinika miként állt az ilyen helyzetben élő kis páciensek mellé.

Fogászati altatás
Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271