Ahhoz, hogy fenntartsuk a megfelelő szájhigiéniát, és megadjuk fogainknak azt a törődést, mely a lehető leghosszabb élettartamot adja nekik, elengedhetetlen a helyes fogmosás. Ez röviden összefoglalva azon múlik, hogy jó fogkefét válasszunk, aprólékosan és időt nem sajnálva menjünk át a fogazat minden zegzugán, majd az elérhetetlen helyek miatt alkalmazzunk más szájápoló eszközöket is. Ilyen lehet például a szájvíz vagy a fogselyem.

Sajnos azonban sokszor mi felnőttek sem rágjuk át magunkat a megfelelő „procedúrán”. főként nem elégszer. Mégis kialakul mindenki számára a saját rutinja, mellyel tesz azért, hogy fogai sokáig egészségesek maradjanak. De mi van a gyerekekkel? Mikor és hogyan kezdjünk neki? Hogy tanítsuk meg őket arra, hogy a fogmosás a napunk része, és soha ne feledkezzenek meg róla? És hogyan mutassuk meg nekik a helyes technikát?

Köztudott, hogy a gyerkőcök nem szeretik a kötelező köröket. Ezért jó, ha az elején egy kicsit trükkösek vagyunk, később pedig már nem lesz nehéz dolgunk. Először is fontos leszögezni, hogy a fogmosást már akkor el kell kezdenünk, amikor kibújnak az első tejfogacskák. Ilyenkor természetesen még elég a sima víz, és figyeljünk rá, hogy puha sörtéjű, kifejezetten kicsiknek való fogkefét használjunk a művelethez.

Amikor a gyermek már tud fogni rendesen, és elkezd utánozni minket, akkor az a legjobb, ha játékosan és együtt mossuk a fogunkat, rábízva, hogy ügyeskedjen ő is. Persze nem árt, ha mi fejezzük be a fogmosást, hogy valóban le legyenek tisztítva az apró fogak, de ezt már élvezni fogja. Ha még ez sem elég, akkor idővel be lehet vonni a gyermekfogkrémeket is a fogmosásba. Ezek ugyanis rendkívül finom ízük miatt sok gyerkőcnél oldják meg a „nem szeretek fogat mosni” problémát. Ezt a különböző figurás és mintás fogkefék tudják már csak felülmúlni.

A helyes fogmosás technikája

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271

Ha a lurkó eléri a 6-7 éves kort, akkor már teljesen rábízhatjuk a fogmosást, de addig jó, ha mindig átmossuk utána mi is a fogait. A helyes technikát könnyen megtaníthatjuk, ha a kezébe adjuk a fogkefét, majd megfogjuk a kezét és úgy mutatjuk a mozdulatokat. Ez könnyen rögzülni fog. Legalább kétszer, de akár többször is invitáljuk egy jó kis fogmosásra a nap folyamán, az esti legyen a legalaposabb, és utána már ne együnk vagy igyunk semmit, vízen kívül.

A helyes fogmosás elsajátítása és rutinná válása tehát már gyerekkorban elengedhetetlen ahhoz, hogy később se okozzon problémát a nem megfelelő szájhigiénia. Rengeteg bajt előzhetünk meg így, hiszen a fogaink szuvasodása, elszíneződése, a fogkő megtelepedése mind kikerülhető, ha alaposan és gyakran mossuk meg fogainkat. Természetesen így is előfordulhat, hogy bármi más gond felüti a fejét. A rendszeres szűrések – melyek szintén nagyon fontosak már gyerekkorban is – azonban biztosítják, hogy minden probléma hamar kezelés alá kerüljön.

helyes fogmosás gyerekeknél