Amalgám tömések cseréje

By 2019-08-21Hírek

Miért cseréltessük le a régi fogtöméseket?

Abban biztosan mindenki egyetért, hogy a mai fogtömések már mérföldekkel előrébb járnak, mint elődjeik. Nem csupán az esztétikum, hanem például az anyaguk szempontjából is. De mi lesz a régebbi amalgám tömések sorsa? Miért érdemes ezeket újabbakra cserélni?

Sokan legyintenek egyet, és magasról tesznek arra, hogy régi tömésük szép-e vagy sem. Hiszen szerintük semmi más egyéb probléma nincs vele, tökéletesen megfelel a célnak, és nem érzékeltek azóta semmi negatívumot a betömött fogaik használatát illetően. Mégis akkor miért kellene megbolygatni ezt az idillt, miért kellene beülni a fogorvosi székbe? Utóbbi kérdést persze akkor is feltesszük magunknak bizonytalanul, ha nagyon is zavar minket a régi tömések látványa. Hiszen „feleslegesen” senki nem szereti felkeresni a fogorvosi rendelőt.

A válasz sajnos senki számára nem lesz tetszetős, mégis talán helyes döntés felé billenti majd sokak mérlegét. A régi fogtömések ugyanis több kárt képesek okozni, mint gondolnánk. Az amalgám tömések hosszú távon kedvezőtlen mellékhatásokat hoznak magukkal. Ugyan csak kis mértékben, de ezek a tömések folyamatosan zsugorodnak. Ez lehetővé teszi azt, hogy a tömés és a fog felszíne között rés alakulhasson ki. A baktériumok így könnyedén juthatnak be a tömés alá, és kegyetlen munkába kezdhetnek. Az így elinduló fogszuvasodás sajnos elég későn derül ki, hiszen rendszerint csak akkor érezzük a fájdalmat, amikor az már elérte a gyökércsatornát is.

Amalgám tömések

Amennyiben ez bekövetkezik, akkor már csak a gyökérkezelés mentheti meg fogunkat. Természetesen ez is egy olyan eljárás, melytől teljes mértékben feleslegesen rettegünk. Mégis leszögezhető, hogy a komolyabb fogászati kezelések közé tartozik, így ha tehetjük, akkor a megelőzésen gondolkozzunk inkább.

Amennyiben nem szeretnénk egy „sima” fogtömés miatt idáig eljutni, akkor valóban jobban tesszük, ha a régi amalgám töméseknek búcsút mondunk. A helyükre kerülő korszerű, és ezzel együtt esztétikus kompozíciós fogtömések minden oldalról megoldják a lyukas fog problémáját. Egyrészt megőrizzük fogaink egészségét, ezzel együtt elébe megyünk nagyobb gondoknak is. Másrészt a mosolyunk is szebb lesz, ami valljuk be, ugyancsak nagyon fontos tényező, még akkor is, ha nem ez volt az elsődleges indokunk, hogy belevágjunk a cserébe.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271