A fogmosás egy rutin feladat?

By 2018-03-20Hírek

Mindenki azt hiszi, hogy a fogmosás egy olyan rutinfeladat, amit elrontani nem lehet. Sajnos ez nem így van. Az emberek többsége nem tisztítja meg helyesen fogsorát, éppen ezért alakulhat ki például a fogkő.

Bár tényleg azt gondolnánk, hogy egy gyerekkorban elsajátított, rutinos mozdulatsorról van szó, a fogmosás mégsem merülhetne ki ennyiben. A helyes fogtisztítás elsajátítása viszont nagyon sok bajtól megóvhat minket, és bizony elkerülhetjük a fogorvos gyakori látogatását is, ha betartunk néhány szabályt. De lássuk, mik ezek a szabályok!

fogmosás

A legelső, és talán legfontosabb tényező az idő. Amennyiben nem hagyunk elegendő időt magunknak ahhoz, hogy a fogmosást elintézzük, biztos, hogy nem végezzük el rendesen. Ahhoz ugyanis, hogy fogazatunk minden részét át tudjuk tisztítani, nem elég fél perc. És el is érkeztünk a második nagyon fontos, sarkalatos ponthoz. A fogmosás aranyszabálya, hogy minden egyes felszínt meg kell mosnunk ahhoz, hogy eredményes legyen a művelet.

A fogaknak ugyanis több felszíne van, és nem csupán a külső, külvilág számára látható részre kell odafigyelnünk. Az elülső fogaknak külső és belső felszínére is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, a rágófogak tekintetében pedig minimum három, de a fogak közti rést is beleszámítva négy oldala is van, melyek mind tisztításra várnak.

A helyes fogmosásnál tehát nagyon fontos, hogy megtisztítsuk a már berögzült mozdulatokkal a front részt, majd a rágófelszínt, végül a belső oldalakat és a hátsó fogaknál a külső ívet is. Ha ezzel végeztünk, akkor további tisztításra van szükség a fogak közti réseket tekintve. A fogkő leginkább ezeken a nehezen elérhető részeken telepszik meg, pontosan azért, mert kevesen szánnak időt arra, hogy alaposan megtisztítsák őket. Ehhez használhatunk fogselymet, illetve előző cikkeinkből meríthetünk nyugodtan ötleteket, milyen fogtisztító eszközökkel érdemes elvégezni a fogmosást.

fogselyem

Amit szintén kevesen tudnak a mai rohanó világban, hogy a fogmosásnak nem napi egyszeri tevékenységnek kellene lennie. A legjobb az lenne, ha minden étkezést követően megmosnánk fogainkat. Természetesen ez szinte lehetetlen, így tényleg nagyon fontos, hogy amikor eljutunk fogsorunk tisztításához, akkor azt körültekintően, elegendő időt és energiát szánva rá végezzük el.

Dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile Klinika vezető fogszakorvosa szerint „tudomásul kell vennünk azt, hogy fogkő nincs, ha lepedék nincs. Vagyis, ha mi rendesen mosunk fogat, akkor nincs fogkő.” Érdemes tehát hallgatni a tanácsokra, és megelőzni a fogainkban keletkezett károk kialakulását.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271