Hogyan alakul ki a fogkő?

By 2018-01-24Hírek

Nagyon sokan állnak értetlenül a dolog előtt, amikor észreveszik, hogy fogaikon bizony fogkő jelent meg. Hiszen azt hinnénk, a rendszeres szájápolás, a helyes fogtisztítás ezt kizárja. Pedig sajnos nem!

Pechünkre a mindennapos, alapos fogmosás és egyéb tisztító eszközök – szájvíz, fogselyem – mellett is kialakul a fogkő idővel. Természetesen létrejöttének időpontját az előbbi szájhigiéniai ápolások kitolhatják, azonban előbb vagy utóbb mindenkinél felüti fejét ez a jelenség.

fogtisztítás

A fogkő ugyanis elsősorban olyan helyeken keletkezik, ahol egyszerűen nem érjük el fogaink teljes felszínét tisztításuk közben. Ez először egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakk réteg, ami nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll. Majd ez a nyálban lévő ásványi anyagok hatására egyre keményebbé válik, és elmeszesedik.

Ahol pedig elkezdődött a fogkőképződés, ott ez a folyamat már nem áll meg. Ez tulajdonképpen egy elmeszesedett lepedékréteg, ami makacsul és nagymértékben tapad a fog felületéhez. Éppen ezért sajnos otthoni eszközökkel képtelenség az eltávolítása. Amennyiben nem törődünk vele, egyre jobban teret nyer, hiszen a fogkőre még egyszerűbben tapad rá a lepedék egyenetlen felszíne miatt.

A kikristályosodott szennyeződés valójában egy zsúfolt baktériumtelep, mely még inkább negatív irányba tereli fogaink állapotát. Egyrészt gyulladást eredményez, ami lassan folyamatossá válik, másrészt esztétikailag is egyre rosszabb látványt nyújt. Ha nem foglalkozunk vele, akkor egy idő után sajnos visszafordíthatatlan károk írhatók a számlájára.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél korábban, már a megjelenés észrevételekor menjünk el fogorvoshoz. Hiszen a fogkő eltávolítás könnyen megoldja ezt a problémát, anélkül, hogy komolyabb gondokat eredményezne a fogkő kialakulása. Ha időben elkapjuk, és utána rendszeresen elvégeztetjük – a fogorvos által számunkra kijelölt időközönként -, akkor visszafordítható minden kár, amit a fogkő okozott. A gyulladás elmúlik, újra szép és egészséges fogazatunk lesz.

Megjelenését egyébként könnyen észre tudjuk venni. Amikor fogainkon sárgás elszíneződés jelenik meg, ami a fogak tisztítása után sem tűnik el, akkor az már lerakódásnak számít, ami egyenes út a fogkő kialakulásához. Szintén meg tudja könnyíteni a dolgunkat, ha rendszeresen járunk fogászati szűrésre. Ilyenkor ugyanis minden fogproblémára fény derül, melyeket időben tudunk orvosolni.

Következő cikkünkből az is kiderül, milyen negatív velejárói vannak, ha nem távolíttatjuk el időben a fogkövet fogainkról.

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271