A fogszuvasodás fenyegető jelei

By 2017-11-07Hírek

A legtöbb ember annyira nem szeret fogorvoshoz járni, hogy mindaddig, amíg nem nagyon égető a probléma, nem is hajlandóak foglalkozni a témával. Pedig nagyon sok kellemetlenséget kerülhetünk el azzal, ha körültekintőek vagyunk, és időben lépünk fogaink egészségéért.

Előző cikkünkben arról olvashattak, hogy milyen okok állnak a fogszuvasodás, vagyis a lyukas fog kialakulásának hátterében. Most azokról a jelekről lesz szó, melyekre ha felfigyelünk, akkor elejét tudjuk venni, hogy nagyobb baj legyen. De miből vehetjük észre, hogy megindult a fogszuvasodás?

Amennyiben rendszeresen eljárunk fogászati ellenőrzésre, akkor bizony nyugodtak lehetünk, hiszen a fogorvos egyből észreveszi, ha valami nem stimmel. Akár szabad szemmel is látható ez a jelenség, de segítségére lehet a fogakról készített röntgenfelvétel is, és természetesen tapintás alapján is megállapítható, hol van elvékonyodva esetleg a fogzománc.

A fogszuvasodás kezdeti szakaszában nem nagyon érezhetjük, hogy gond van. Így azok, akik nem járnak rendszeresen ellenőrzésre, általában már csak akkor veszik észre, hogy valami nincs rendben, amikor előrehaladottabb a baj.

fogszuvasodás

A leggyakoribb tünet maga a fogfájás, illetve a fogunk érzékenysége. Utóbbit főként hideg-meleg ételek és italok, esetleg édességek fogyasztásakor érezhetjük jelentősebben. Ilyenkor nyilalló fájdalom futhat át rajtunk. Intő jel lehet az is, ha a fogainkon pöttyöket, elszíneződéseket, esetleg eltérő színű foltokat látunk. És természetesen leggyakrabban azt vesszük észre, ha jól kivehető lyuk éktelenkedik fogunkon, esetleg az ételmaradványok még bele is tudnak tapadni ebbe.

Utóbbi sajnos rossz szagú leheletet is eredményezhet. Ezen felül utalhat még az is problémára, ha például fogselymet használunk, és az kibolyhosodik. Lehet, hogy mi nem tulajdonítunk ennek nagy jelentőséget, mégis ilyenkor jobban tesszük, ha fogorvoshoz fordulunk.

Ahogy előző írásunkban is említettük, a fogszuvasodást visszafordítani nem, csak megállítani lehet. Minél nagyobb a kiterjedése, annál inkább veszélyezteti fogazatunkat. A lyukas fogra az egyetlen megoldás, ha a sérült részeket eltávolítják, és a lyukat betömik, így elejét veszik a további romlásoknak.

A Perfect Smile fogászati csapata nem csak orvosolja az ilyen nemű problémákat, hanem mindezt korszerű tömőanyagokkal teszi. Ennek következtében az eredmény azon felül, hogy fogaink egészségét erősíti, még esztétikus és szép is lesz.

 

Amint észreveszi, hogy fogaival valami nem stimmel, keressen fel minket, és mi segítünk!