Mit tegyünk fogfájás esetén?

By 2020-02-21Hírek

Idővel mindenki szembesülhet az érzéssel, amikor hirtelen, mintha villám csapna fogai közé. A fogfájás sajnos bármelyik pillanatban ránk törhet úgy, hogy egyáltalán nem számítottunk rá. Sokan ilyenkor természetesen egyből fájdalomcsillapítóért nyúlnak, de nem szabad elfelejteni, hogy ezzel egy időben a telefonért is kellene. Méghozzá azért, hogy időpontot egyeztessünk fogorvosunkkal.

A fogfájásnak ugyanis rengeteg oka lehet, és annak ellenére, hogy magát a fájdalmat otthon is tudjuk csillapítani ilyen-olyan gyógyszerekkel vagy praktikákkal, azzal csupán tüneti kezelést viszünk véghez. Az egyik leggyakoribb okozó a fogszuvasodás, melynek következtében a fog belseje érzékenyebben reagál a külső ingerekre.

De, mivel ez a terület telis-tele van idegekkel, így a fájdalom nem csupán a fogból eredhet. Az íny belső sajgását okozhatják gyulladások, emellett sokkal mélyebbről, akár az állkapocsból is indulhat a sokszor elviselhetetlennek ható, kellemetlen érzés. A fogorvosunkat ezért mindig avassuk be, hogy milyen intenzitásúak, hol érezzük, és mi váltja ki leginkább a gyötrő kínokat. Ez lehet például a fogkefe használata, nyomás, vagy a hideg-meleg italok fogyasztása.

A csak néha jelentkező fájdalom esetén azonban sokan nem gondolják, hogy komoly probléma lehet. Pedig a fogainkat érintő kisebb gondok sokkal gyorsabban és kevesebb kellemetlenséggel orvosolhatók, mint amikor hagyjuk, hogy a baj jó nagyra duzzadjon. Az otthoni fájdalomcsillapítás csak ideig-óráig ad egy kis fellélegezésre lehetőséget, magát a kiváltó okot nem oldja meg.

fogfájás

Fogfájás esetén ne halogassunk, menjünk fogorvoshoz!

Ha eddig csak halogattuk a dolgot, és legyintettünk a néha előtörő, de még egész könnyen leküzdhető fájdalomra, de az hirtelen folyamatossá és egyre erősebbé válik, akkor itt az ideje, hogy ne keressünk már több kibúvót! Az arc bedagadásával járó, fokozódó gyulladás, valamint az érintett területek egyre érzékenyebb és fájdalmasabb reagálása ugyanúgy piros jelzésnek számít, mint a vérző fogíny. Legkésőbb ilyenkor bizony fel kell keresnünk a fogorvost. Ugyancsak erre ad nyomatékos indokot, ha a fogfájás mellett már a füleinket, vagy az állkapcsunkat is célzásba vette a fájdalom kisugárzása.

De, ahogy már feljebb is említettük, nem érdemes ezt megvárni. Akár kisebb, akár nagyobb nyilallást, hasogatást érzünk fogazatunk bármely részén, amint lehetséges, kérjünk fogorvosi segítséget. Lehetséges, hogy megússzuk egy egyszerűbb fogkő eltávolítással, vagy fogtöméssel a dolgot. Ha pedig nagyobb a probléma, nyilvánvalóan jobb gyorsan orvosolni azt.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271