A fogászati problémák időszakosan váltakozhatnak

By 2023-06-20Hírek

A fogászati gondok előfordulásában megfigyelhető egy cirkadián ritmus

Dr. Balsai Tamás nem csak azért kitűnő fogorvos, mert jól végzi a munkáját, hanem azért is, mert kicsit másképp látja azokat az összefüggéseket, melyekre más talán nem is gondolna. A holisztikus szemlélet képviselőjeként rengeteg egyéb problémára is képes rávilágítani, ami páciensei körében még nagyobb bizalmat eredményez. Most szintén nagyon érdekes összefüggésekről olvashatunk majd, melyekről a korábban már említett webinárium során beszélt a Perfect Smile Fogászati Klinika vezető fogszakorvosa.

Mit jelent pontosan a cirkadián ritmus?

Azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályosan, napszaki ritmus szerint ismétlődnek, a szervezet cirkadián ritmusának hívjuk. Maga a kifejezés a latin circa – vagyis körülbelül -, valamint a diem – vagyis nap – szavak összekapcsolásából jött létre. Tehát általános használatban az egy nap köré rendezett és mindig újrakezdődő élettani folyamatokat nevezzük így. A fogászati problémák tekintetében természetesen nem napi, inkább éves szinten lehet megfigyelni egy hasonló körforgást, mely jellemző időszaki váltakozást jelent. Ennek értelmében szinte tipikusnak mondható, hogy általában mikor keressük fel a fogorvosunkat valamilyen kellemetlenség – például fogfájás vagy íny problémák – miatt. Természetesen ez nem vonatkozik a hirtelen fellépő, vagy valamilyen baleset által generált bajokra.

Milyen ritmus figyelhető meg?

Általában október és április közé tehető az az időszak, amikor a legtöbben kényszerülnek arra, hogy ellátogassanak a fogászati rendelőbe. Legtöbbször ilyenkor az ínyvérzés, illetve az ínnyel kapcsolatban fellépő egyéb problémák teszik ki a páciensek panaszainak nagy részét. Az év többi részében inkább a folyamatban lévő fogászati kezelések, valamint a rendszeres kontrollok és fogászati szűrések miatt megyünk javarészt fogorvoshoz. Dr. Balsai Tamás fogorvos ezen felül még olyan összefüggéseket is megfigyelt – bár kimondottan hangsúlyozta, hogy ennek tudományos alapjai nincsenek -, hogy a holdjárás is lehetséges, hogy megbolygatja fogainkat: „megfigyeltem az elmúlt 30 év alatt, hogy például a holdtölte erőteljesen tudja a bölcsességfogak fájdalmát előtérbe hozni.”

cikadián ritmus

Mi lehet az oka ennek az időszakos váltakozásnak?

Ami befolyásolja, hogy milyen az immunrendszerünk, az ugyanúgy befolyásolja a szájüreget is, és ennek megfelelően jönnek a problémákkal a páciensek.” – magyarázza Balsai doktor az egyértelmű összefüggéseket szervezetünk működésében. Mivel immunrendszerünk is hullámzik, így természetes, hogy a szánkban uralkodó állapotok is ezt tükrözik vissza. Erre hatással van például a táplálkozás, a napfény hiánya, illetve az éjszakák hosszúsága/rövidsége is. Az ősz elejétől kezdődő, és tavasz végéig tartó időszakban az immunrendszerünk gyengébb, ahogy a vitaminszintünk is lecsökken, ezáltal pedig a fogorvos szavaival élve „a szájüregen belül a nagyon jól felépített microbiomunk elkezd billegni”.

A fogorvos felkeresésének kultúrája is megváltozott

Míg régen csak akkor mentek fogászatra az emberek, amikor már nagyon hosszú ideje szenvedtek egy adott problémával, addig ez mára szerencsére teljesen megváltozott. „Nem várnak túl sokat, mint régebben, persze vannak kivételes esetek.” – erősíti meg dr. Balsai Tamás ezt, aki szerint a diagnózisok viszont még éppúgy meglepik a pácienseket sok esetben, mint korábban. Az azonban elmondható, hogy a fogászati gondok – fogfájás, fogszuvasodás, fogínyvérzés – tekintetében éppen ezért rajzolódtak ki a fent említett összefüggések, hiszen halogatás helyett ma már a legtöbben az első jeleknél felkeresik fogorvosukat.

Időpontfoglalás fogászati rendelésünkre

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271