Hogyan tanítsuk meg gyermekünket fogat mosni?

Talán az alcím még helyesebb lenne, ha így tennénk fel a kérdést: hogyan tanítsuk meg gyermekünket és magunkat is helyesen fogat mosni? Akármennyire mindennapi rutinnak számít – jobb esetben – a fogmosás, bizony sokan csak felületesen esnek túl rajta. Dr. Balsai Tamás a korábban már többször említett webinárium során erre is kitért.

A gyermekek tőlünk tanulnak mindent

Ahogy minden fontos dolgot, a gyermekeink ugyanúgy a fogtisztítást is tőlünk tanulják meg, maguktól ez nem megy. Egyrészt az is fontos, hogy lássák a szüleiket fogmosás közben, hiszen csak akkor fognak utánozni ebben minket, ha saját magunk is jó példát mutatunk. Másrészt meg kell tanítani nekik a fogmosás minden lépését, meg kell szoktatni velük a gyakoriságát és rendszerességét, hogy később ezzel már ne legyen probléma. Mind ehhez persze az is szükséges, hogy mi magunk is jól tudjunk fogat mosni. A túlságosan gyors és felületes művelet sajnos csak részben segíti fogaink jólétének fenntartását, és egyfajta hamis biztonságot nyújt, hogy megtettünk mindent. Ehhez Balsai doktor úr elmesélt egy elég sokatmondó történetet:

„Az egyetemen egyszer volt egy kísérlet, hogyan tudunk fogat mosni. Mindenki elment fogat mosni, és amikor visszajöttünk, plakk festővel végig festették a szánkat. Akkor rádöbbentünk, hogy nagyon nem tudunk jól fogat mosni.” – Pedig a fogorvos elmondása szerint előtte természetesen mindenki nagyon magabiztos volt.

Dr. Balsai Tamás és saját gyermekei

Hogyan is fogjunk hozzá? Mikor lehet elkezdeni? Milyen fogkefét válasszunk? Sok kérdés kavaroghat a szülők fejében, amikor szeretnék, hogy gyermekük szájápolása majd biztos alapokon álljon a későbbiekben. Ehhez nyújthat egy kis mankót a Perfect Smile vezető fogszakorvosának saját története:

„Ahogy ülni tudtak, beültettem őket a kádba, és én mostam a fogukat. Géppel mostam, nem azért, mert nem lehet normál fogkefével jól fogat mosni, hanem azért, mert ez egy pici kerek fej, és sokkal egyszerűbb a szülőnek szemből ezt használni, és ezzel tisztítani a fogakat. Persze, amikor nagyobbak voltak, akkor már mögéjük álltam. Egészen 8 éves korukig én mostam nekik.”

Elmondása szerint azért a vége felé már voltak harcok, hiszen a gyermekek ilyen korban teljesen önállósodni szeretnének minden tekintetben, de ő addig nem engedte el a kezüket, amíg úgy nem érezte, hogy tökéletesen rögzült és már tudatalattivá nőtt bennük, hogyan is tartsák tisztán a szájukat.

Miért olyan fontos mindez?

Akármilyen nehéz feladatnak érezzük néha a fogmosás tanítását – kicsi korban azért, mert nem minden kisgyerekkel könnyű ez a folyamat, nagyobb korban pedig azért, mert sokszor sértésnek vehetik -, mindenképpen végig kell csinálni.

„Én azt akartam nekik rögzíteni ezzel, hogy egy fogmosási folyamatnak milyen felszínei vannak, mennyire erősen kell nyomni azt a fogkefét, milyen részeket kell végig járni, és ez sikerült is. Ezt egy szülő oda tudja adni, maguktól nem fognak jól fogat mosni.”

Világít rá a lényegre Balsai doktor úr. Természetesen mindenki saját maga alakítja ki, hogyan kényelmesebb és milyen fogkefével, a lényeg, hogy maga a fogmosás tevékenysége – annak minden részletével – megragadjon, így segítve ezzel a gyermekeket, hogy a későbbiek folyamán minél kevesebb fogászati kellemetlenséggel kelljen majd küzdeniük. Közben pedig arra is fény derülhet, hogy nekünk magunknak mennyire megy jól a fogmosás.

szájmegmentő

Időpontfoglalás fogászati rendelésünkre

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271