Mi is az a holisztikus szemlélet?

By 2018-09-27Hírek

„Régóta beszélünk ugyan holisztikus szemléletről és holisztikus gyógyításról, de valahogy ez mindig is egy ködös fogalom maradt, amit nem is tudunk pontosan értelmezni, és még kevésbé látjuk megvalósulni.”

– mondja dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile vezető fogszakorvosa, aki mégis ebben látja a jövőt, a fogorvoslásban is.

Valahogy az egész nyugati orvoslás általános hibájának látja, hogy mindig csak egyetlen dologra koncentrál. Az lehet például a rák, egy sérv, vagy éppen hasmenés. A holisztikus szemlélet viszont pontosan ennek ellenkezőjét teszi. Méghozzá úgy, hogy próbál mindent egészben nézni.

A holisztikus gyógyászat egyfajta ősi gondolkodásmódhoz tér vissza

Miszerint az ember eredeti állapota az, amikor egészséges. Amennyiben a természetestől, egészségestől eltérő életmód egy természetellenes állapotot eredményez, az maga a betegség. De hogyan tudjuk ezt kezelni a nevezett szemlélet segítségével?

holisztikus szemlélet

A holisztikus jelentése: teljes, egész.
A holisztikus elemzés egy rendszernek vagy a rendszer egy vetületének egészét vizsgálja, hasonlítja vagy azonosítja.

Először is a legfontosabb alapelv, hogy nem csupán az adott problémával kell foglalkoznunk, hanem az egész emberrel.

Nem csak tüneti megoldásokat kell keresnünk, hanem mélyen és alaposan utána kell járnunk, hogy honnan is eredhetett a probléma. Emellett igazán fontosnak tartja ez a szemlélet a megelőzést, hogy igenis tegyünk meg mindent az egészséges állapotok megőrzéséért. Elengedhetetlen azt is szem előtt tartanunk, hogy a testünkben minden mindennel összefügg. Éppen ezért, ha valami gond kialakul valahol, több mint valószínű, hogy annak okozója máshol is eredményez hasonló problémát.

Dr. Balsai Tamás szerint már olyan diagnosztikai módszerek állnak rendelkezésre, melyeknek segítségével és kihasználásával ténylegesen el lehetne érni, hogy egészben vizsgáljuk a páciensek gondjait. Amennyiben valamilyen probléma lép fel, tudatában kell lennünk, hogy azért sok részben mi vagyunk a felelősek. Nem mindegy, hogyan élünk, mit eszünk, mennyit iszunk, mennyit pihenünk, milyen hiányokat generálunk szervezetünkben.

„Le kell ülni, meg kell nyugodni, és át kell gondolni. Mert az az állapot, ami van, azt én hoztam létre. Azzal hoztam létre, hogy élek.”

Ebbe beletartozik minden fent említett részlet, de természetesen a sor szinte sosem ér véget. „Ha ezt megértettük, és lépésenként összerakjuk, akkor meg lehet gyógyulni.” – ecseteli a fogszakorvos, aki szerint, ha kihasználjuk a közvetlenül látható, fogászati gondok felismerése mellett az átfogóbb diagnosztikai lehetőségeket, akkor el lehet indulni ténylegesen a gyógyulás útján. Nem csak tüneti kezelésekkel háttérbe szorítani, mi is az igazi probléma.

Dr. Balsai Tamás a SportVerda műsorvezetőjével Tordai Istvánnal beszélget a holisztikus szemléletről

Következő cikkünkből kiderül, hogy a holisztikus szemlélet hiánya mit is jelent pontosan a fogászatban, illetve hogyan lehetne mégis beleszőni, megoldásokat találva egy sokkal egészségesebb és jobb életminőséghez.

Időpontfoglalás fogászati konzultációra

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271