Mi okozhat fogínyvérzést?

By 2018-05-29Hírek

A vérző fogíny mindig jelzi, hogy valami nincs rendben. Akár a szervezetünkben uralkodó problémákra is utalhat, és sajnos a rossz szájhigiénia is okozhatja. Nagyon fontos azonban, hogy tisztában legyünk vele, mi állhat a hátterében, hiszen a kezelése csak így lesz sikeres.

Az egészséges fogíny sosem vérzik. Vannak azonban olyan esetek, amikor előfordul, hogy számolnunk kell ezzel a jelenséggel. Ilyen például a terhesség időszaka, amikor a hormonális változások eredményezhetik a fogíny gyulladását. Ez általában a szülés után elmúlik, azonban, ha komolyabb mértékeket ölt, akkor bizony a terhesség alatt is kezeltetni kell a problémát.

Ugyancsak a hormonok okozzák a fogínyvérzést menstruációs ciklus alatt, illetve a pubertáskorban. Szintén eredményezhet ilyen gondot egyes gyógyszerek szedése is. Többek között meg kell említeni a fogamzásgátlók és a vérnyomáscsökkentők ilyen fajta hatását, de persze más is okozhat ilyen mellékhatásokat.

fogínyvérzés

Sajnos különböző betegségek is állhatnak a fogínyvérzés hátterében. Ilyen lehet például a cukorbetegség, valamilyen vírusos- vagy gombás fertőzés, illetve véralvadási zavar. Emellett meg kell említeni, hogy az egyes vitaminok– C-vitamin, vas – hiánya is eredményezhet effajta tüneteket. Így a nem megfelelő táplálkozás és a felszívódási zavarok is okozhatnak fogínyvérzést.

A fogíny vérzése mindig a fogíny gyulladt állapotára utal. Ezért bármi is álljon a háttérben, érdemes azonnal fogorvoshoz fordulnunk, természetesen a kiváltó okok kezelése mellett. Sajnos a legtöbb esetben mi nem tudjuk otthon megoldani a problémát.

Ha erős a vérzés, duzzadt, sötét a fogíny, és már napok óta nem múlik ez az állapot, nem szabad késlekednünk. Hiszen fogaink megmaradása a tét. A fogorvos ilyenkor először megtekinti fogaink állapotát, megvizsgálja, hol és milyen mértékű a szuvasodás, fogromlás. Ezek után célzott kezelést kapunk.

A fogínyvérzés nagyon sokszor olyan mértékű problémát mutat, melyen a parodontológiai kezelés segít csak. Ebben az esetben több fázisban tisztítják meg a fogazatot, mely az íny alatti részek kezelését is jelenti. Sok esetben az elhalt szövetek helyreállítására is szükség van, amennyiben ez lehetséges. Ezek után szóba jöhet különböző pótlások alkalmazása is, hogy mind esztétikailag, mind funkcióját tekintve helyre kerüljön minden.

A fogínyvérzést nem szabad tehát félvállról venni, amennyire gyorsan tudunk, szakemberhez kell fordulnunk segítségért. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy mindent megtettünk fogaink egészségéért.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271