Barázdazárás – egy tökéletes megelőzési lehetőség

A gyermekfogászat célja nem minden esetben az, hogy egy meglévő problémát orvosoljon. Természetesen a felmerülő gondokkal ugyanúgy foglalkozni kell minél hamarabb, mint a felnőttek esetében, azonban a gyermekeknél más is nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon: a megelőzés. Ez persze ugyancsak fontos lehet idősebb korban is, de nézzük most meg, mire is gondolunk pontosan.

Egyrészt jó, ha bárminemű probléma nélkül ismerkedik a gyermek a fogorvossal. A rendszeres szűrések során megbarátkozhat a gondolattal, hogy egyes esetekben bizony érdemes felkeresni a fogorvost, anélkül, hogy rettegnénk ettől a szituációtól, vagy halogatnánk, esetleg eltitkolnánk, hogy gond van. Másrészt, így hamarabb lépni lehet olyan helyzetekben, amikor például fogszabályozás válik szükségessé. És van egy eljárás, mely főként a gyerekeket érinti, szintén prevenció céljából. Ez nem más, mint a barázdazárás.

Ezt főként a maradó fogak kibújása után javasolt elvégeztetni. Segítségével elejét vehetjük a barázdaszuvasodásnak, mely iszonyú gondokat rejthet magában a későbbiekre nézve. De hogyan is kell ezt elképzelni? A fogváltás után a maradó fogak többségénél az első 1-2 év igen jelentős szerepet tölt be a fogszuvasodás terén. Ez az időszak rányomhatja pozitív és negatív bélyegét is a fogaink jövőjére.

Barázdazárás gyermekfogászat

Mivel táplálkozásunkban mára már mérhetetlen változások álltak be, így a fogak mély barázdái egyáltalán nem képesek betölteni korábbi szerepkörüket. Emellett viszont sok olyan foggyilkos munkálkodik a mindennapokban, mint a cukor, a szénsav és egyéb társaik. Így a barázdák között található kisebb, zárt részek sokkal könnyebben szuvasodnak, megindítva ezzel elég komoly és negatív folyamatokat.

Annak kivédésére, hogy a barázdák mélyén meghúzódó és a rendszeres fogmosás ellenére is jelen lévő lepedék zavartalanul végezhesse romboló munkáját, a barázdazárás a legtökéletesebb megoldás. Ennek során egy speciális tömőanyaggal zárják le ezeket a barázdákat. Ez az anyag befolyik a barázdák mélyére, és ezzel elzárja a fogszuvasodást okozó lepedék útját is. Persze ne úgy képzeljük el, hogy egy teljesen sík fogfelszínt kapunk majd. Éppen csak annyi tömőanyaggal fedik le a barázdák közötti sávokat, hogy a fogmosások alkalmával a gyermekek könnyen el tudják távolítani az ételmaradékokat. Ezzel együtt a fogazat védve lesz a további károsodásokkal szemben.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271