Mit okozhat a fogkő?

By 2019-11-04Hírek

Sajnos általános tény, hogy a legtöbben csak akkor járunk fogorvoshoz, amikor már nagyobb a baj. Ha nem fáj, vagy éppen csak kicsit, inkább halogatjuk a dolgot. Pedig ezt nagyon rosszul tesszük, hiszen a megelőzés az egyik legjobb ellenszere annak, hogy esetleg valami komolyabb vagy kellemetlenebb fogászati beavatkozáson kelljen majd átesnünk.

Így van ez a fogkő kérdésében is. Legtöbben még mindig csak esztétikai problémának gondolják a fogkő jelenlétét, és ennek kezelését pedig nem tartják annyira fontosnak. Azonban a fogkő kialakulása nem csupán a fogak szépségén csorbít, hanem további gondokat is eredményez idővel. Nézzük meg, milyen következményei lehetnek annak, ha nem törődünk a fogkővel, és nem érezzük fontosnak az eltávolítását.

1. Kellemetlen szájszag:

Elég hamar felütheti fejét ez a kínos tünet, amennyiben fogainkat fogkő fedi. A lepedék, melyet nem tudunk sima fogmosással már eltávolítani, sajnos egyre nagyobb területeket hódít meg, és bizony rossz szagú leheletet is eredményez. Ez elég negatív hatással lehet társas kapcsolatainkra és kellemetlen perceket okozhat bármikor.

fogkő eltávolítás szájszag

2. Vérző, gyulladt íny:

Ha fogmosás alkalmával gyakran találkozunk véres köpettel, az szembetűnően jelzi, hogy baj van. Amennyiben irritáció nélkül is vérzésnek indul néha az íny, legkésőbb akkor fel kellene figyelni rá, és tudatosítani, hogy a probléma kezelése nem várhat. Főként azért, mert a gyulladás a csontra is átterjedhet, ami sajnos idővel akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

3. Laza, sorvadt fogak:

Amikor érzékeljük, hogy fogunk laza, mozog, akkor sajnos egyértelmű, hogy már sokkal nagyobb a kár. Éppen ezért nem szabad várni sosem a megoldással. Hiszen, ha időben lépünk, akkor megmenthetjük fogainkat, a folyamatos megelőzés segítségével pedig nem kell a legrosszabbtól tartani. A fogkő eltávolítása tehát nem csupán esztétikum kérdése. Sokkal több annál.

Hogy mindezeket elkerülhessük tehát, nem szabad halogatnunk a fogorvos fellátogatását, amint valami nem stimmel. De akkor járunk el a lehető legeredményesebben, ha meg sem várjuk, hogy baj legyen, és rendszeresen megtesszük a szükséges lépéseket az egészséges fogazat fenntartásáért. A fogkő eltávolítása fél évente vagy évente hatalmas segítséget nyújt ahhoz, hogy fogazatunk állapota kifogástalan maradhasson. És emellett természetesen a mosolyunk is gyönyörű lesz.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271