Fogkefe – Mit kell tudni róla? Tanácsok, érdekességek

By 2020-01-27Hírek

A fogkefe használata egy mindennapos dolog, jobb esetben rutinszerűen nyúlunk utána. Hiszen már az első fogak megjelenésétől számítva fontos, hogy megfelelően ápoljuk őket. A helyes szájápolás és a higiénia fenntartása minden egyes fogunk szempontjából elengedhetetlen.

Amennyiben nem figyelünk erre oda, esetleg csak hanyagul mosunk fogat és akár nem is napi rendszerességgel, akkor komoly problémákra számíthatunk. A legelső, mely ilyenkor felüti a fejét, az a lepedék letapadásának és terjedésének köszönhető fogkő. Majd elindul a fogszuvasodás, mely lyukas, egészségtelen, érzékeny és fájó fogakat eredményez. Ha nem lépünk időben közbe, el is kell majd búcsúznunk ezektől. De ne is engedjünk utat a sok negatív hatásnak, hanem gátoljuk meg őket, amennyire csak lehet. Első lépésként most összegyűjtöttünk pár érdekességet és tanácsot a fogkefékről, hiszen a helyes szájápolás mindenképpen velük kezdődik.

1. Cseréljük a fogkefénket rendszeresen!

Minden fogkefe veszít tisztító hatásából egy idő után a folyamatos használatnak köszönhetően. Görbülnek a sörték, és persze az alapos öblítés után is maradhat köztük ételmaradék, mely táptalaja a kórokozóknak. Éppen ezért ajánlott 2-3 havonta lecserélni a fogkefét egy újra.

2. A fogkefe fertőtlenítésre is szorulhat.

Amennyiben betegek vagyunk, úgy tanácsos a gyógyulást követően azonnal megszabadulnunk – a feljebb említett okok miatt – fogkefénktől, hiszen az újra vissza is fertőzhet minket. Viszont, ha épp egy újabb darabbal van dolgunk, akkor megoldhatjuk a problémát fertőtlenítéssel is. Ezt egy jól kiválasztott, chlorhexidint tartalmazó szájöblítővel könnyen megoldhatjuk, csupán áztatnunk kell benne a fogkefét egy éjszakán keresztül.

fogkefe

3. Milyen a jó fogkefe?

Egy jó fogkefe nem biztos, hogy az árában mutatja meg hasznosságát. Mindenkinek más típus válik be, legyen szó manuális, vagy éppen elektromos darabról. A lényeg, hogy ne sértse fel ínyünket, mégis alapos tisztításra legyen képes. Arról, hogy milyen szempontok alapján tudjuk kiválasztani a számunkra legtökéletesebb fogkefét, egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

4. Egy fogkefe sem tud 100%-os munkát végezni.

Sajnos ez tény. Akármennyire is úgy érezzük, hogy a fogkefénk egy tökéletes társ a fogmosásban, mégis tudnunk kell, hogy ennyi nem elég. Lehet a fogkefénk bármilyen kialakítású, és lehetünk mi a legalaposabbak, mégsem lesz az eredmény 100%-os. Hiszen rengeteg olyan apró rés és zegzug van a fogazatban, ahová a fogkefével egyszerűen nem tudunk beférkőzni. Éppen ezért ajánlatos a szájápolásban a fogmosást kiegészíteni szájvizek, öblögetők és fogselyem használatával. Ezen felül a rendszeres fogkő eltávolítás segít abban, hogy egészségesek és szépek maradhassanak fogaink.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271

Tudtad, hogy a fogkefe elődjét börtönben töltött évei során fejlesztette ki William Addis?