Milyen fogkefét használjunk?

By 2018-03-06Hírek

Hisszük vagy sem, a fogkefék világában is rengetegféle létezik. De hogyan döntsük el, milyen fogkefét használjunk?

Természetesen ez is egyénfüggő. Egyrészt saját állásfoglalásunk is számít a fogkefe választásnál, de jól tesszük, ha kikérjük akár fogorvosunk véleményét is. Mostani cikkünkben a hagyományos fogkefék változatait, és annak kiegészítő lehetőségeit nézzük meg kicsit közelebbről.

A legelterjedtebb fogkefe a műanyag nyelű, sima sörtés. Ebből is létezik millióféle. Ha ilyen fogkefét választunk, akkor figyelnünk kell arra, hogy milyen a fej kialakítása. A legegyszerűbbek sajnos nem érnek el minden fogfelszínt és rést, ezért csak felületesen tisztítanak. Ráadásul sokszor nagyon kemény szálai vannak, ezért a gyengéd tisztítás kizárt. Ha túl nagy fogkefe feje, akkor teljes mértékben kijelenthető, hogy az nem tud elérni minden részhez. Érdemes olyan fogkefét választani, melynek láthatóan többféle nagyságú sörtéi vannak, és nem túl méretes a feje.

fogkefe

A kisebb fejjel rendelkező fogkefe már sokkal jobb megoldás. Ezek általában sűrű csomózású, puha végű sörtékkel rendelkeznek, melyek segítségével kíméletesen és alaposabban tudjuk megtisztítani a fogainkat. Léteznek úgynevezett egycsomós fogkefék is. Ezek használata jóval több időt igényel, így garantált, hogy alapos lesz a fogmosás. Nem csak a fogak teljes felszínét, hanem az ínyszéleket is tisztítja, mindezt gyengéden teszi. Különösen jól jöhet ez a fajta fogkefe, ha fogszabályozónk van, vagy éppen bújik elő a bölcsességfogunk. Szintén ajánlott ezt alkalmazni gyermekeknél, akik épp a fogváltást élik át.

A fogmosás kiegészítéseként sosem árt, ha használunk fogselymet. Ezen felül a szájvíz és különböző öblögetők is segíthetnek a helyes szájhigiénia fenntartásában. Kiegészítésként szintén nagyon jó szolgálatot tesznek a fogköz tisztító fogkefék is. A fogakra leginkább ártalmas lepedékek – pont a nehéz elérhetőségük miatt – a fogak közti résekben telepednek meg. A fogköz tisztító kefék pici, rugalmas szálakkal rendelkeznek, melyek minden kisebb zugba beférnek, majd ott fejtik ki hatásukat, ahol a legnagyobb szükség van rá. Az ernyőhatásnak köszönhetően a homorú felületeket is elérik és tökéletesen tisztítják. Alkalmazása szintén ajánlott hidak, részleges fogsorok, fogszabályzó készülékek tisztítására.

Következő cikkünkben az elektromos fogkefék előnyeit vesszük górcső alá. Addig is keressék fel a Perfect Smile Fogászati Klinikát, ha bármilyen kérdésük vagy problémájuk merül fel fogaikkal kapcsolatban!

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271