Fogászati implantálás – Kérdések és válaszok

Már nagyon sokszor hangoztattuk, hogy a fogászati implantálás – természetesen, amennyiben semmilyen akadálya nincs az eljárásnak – a lehető legjobb, legstabilabb és legtartósabb megoldás, ha fogpótlásra szorulunk. Rengeteg tévhitről rántottuk már le a leplet, mégis több mint valószínű, hogy még mindig sok kérdés kavarog a páciensekben. Most összeszedtük a leggyakoribbakat.

1. Fájdalmas az implantálás?

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a fogászati implantátum beültetése iszonyú fájdalmakkal járhat. Ezzel már nem egyszer foglalkoztunk, így most elegendőnek ítéljük a választ, hogy: nem. Egyáltalán nem fájdalmasabb, mint bármilyen fogászati kezelés, sőt!

2. Mennyire lesz tartós az implantátum?

Ezt igazából nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire ügyelünk az implantálás utáni betartandó szabályokra. Értjük ezalatt a megfelelő higiéniát, illetve a sokat emlegetett D- és K-vitamin optimális mennyiségű bevitelét, melyek segítenek abban, hogy a csontgyógyulás kellő mértékű legyen.

3. Nem fog kilökődni?

Szerencsére a sikerességi arány annyira magas, hogy nyugodtan kijelenthető: amennyiben betartjuk a fentebb említett szabályokat és odafigyelünk pár apróságra, biztosak lehetünk a dolgunkban. Allergiától szintén nem kell tartani, mert az implantátum anyaga, a titánium egyáltalán nem allergizál.

fogászati implantálás

4. Mire számíthatunk a kinézet és a rágás terén?

Sokan tartanak attól, hogy a fogpótlások elütnek a többi fogtól, vagy teljesen más lesz, mint korábbi fogazatuk, így nem lesz tetszetős a változás. Az implantátumok esetén jó hír, hogy a számunkra lehető legjobb fogpótlásokat tudjuk alkalmazni, melyek esztétikailag szép eredményt adnak, azzal együtt, hogy elütni biztos nem fognak. A rágást illetően elmondható, hogy ugyanolyan lesz a rágásélmény, hiszen minden egyes pótlás úgy készül el, hogy az eredeti funkciónak megfeleljenek, teljesen személyre szabva.

4. Kinek nem lehet?

Ha már az elején megemlítettük, hogy sajnos akadnak olyan esetek, amikor nem lehetséges a fogászati implantálás, akkor egy kicsit részletezzük is ezt a kérdést. Először is, 18 év alatt biztos, hogy nem ez a megfelelő megoldás esetleges foghiányunk eltüntetésére, hiszen az állkapocs addig még változásban van. Másrészt vannak olyan krónikus állapotok, illetve betegségek, melyek mellett egyáltalán nem javasolt ez a módszer. Ilyen például a súlyos cukorbetegség, véralvadási zavar, illetve valamilyen korábbi sugárkezelés, vagy egyes gyógyszerek szedése is indokolhatja, hogy ne kezdjünk bele az eljárásba. Sajnos a nem megfelelő szájhigiénia miatti rossz állapotok is kizáró tényezők lehetnek.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271