A szájüreg, mint komplex egész

By 2023-04-13Hírek

A fogászati problémák holisztikus megközelítésben

Ahogy egy korábbi cikkünkben már beharangoztuk, egy olyan izgalmas és több témát felölelő webinárium részleteivel foglalkozunk továbbra is, melyben dr. Balsai Tamás fogorvos válaszolt olyan kérdésekre, melyek mindenkit érintenek. Mostani írásunkban arról lesz szó, hogy miért is érdemes a fogászati problémák felé is holisztikus megközelítéssel fordulni.

Nem véletlen, hogy egészségnek hívjuk…

„Ha azt mondom, hogy száj egészség, vagy bármilyen egészség, a szóban benne van az, hogy EGÉSZ.” – magyarázza Balsai doktor úr. Ennek értelmében tehát bármilyen probléma jelentkezik szervezetünkben, azt mindig kiterjesztve kell kivizsgálni, hogy megtaláljuk a valódi okokat, és ne csak a felszínen tegyük helyre a dolgokat. Pontosan ezért, ha valaki felkeresi a Perfect Smile Fogászati Klinikát, akkor a fogászati gondok felderítésében ezzel a hozzáállással találkozhat: „Nem a szájüreggel kell foglalkozni, hanem az egésszel kell foglalkozni. Nem lehet részekre bontani. A szájüregünk állapota az egész egészségünkre, az egész testünkre kihat, és oda-vissza.”

„Csodálatos komplex egész”

Amikor az ember meghallgatja, hogyan is beszél erről a témáról dr. Balsai Tamás, sorban gyúlnak fel a fények az elmében, és tisztul a kép szervezetünk működéséről. Bár bevallása szerint számára sem volt ez mindig ilyen egyértelmű: „Hosszú idő telt el, mire rájöttem arra, hogy valami csodálatos komplex egész a szájüreg, és ezt így is kell kezelni.” Ezek fényében a doktor úr azt vallja, ha bármilyen kellemetlenség jelentkezik a szájüregben – akár kisebb, akár nagyobb gondról van szó -, azt egyértelműen nem lehet csupán töredék megoldással orvosolni. Csakis úgy lehet segíteni az adott problémán, ha azt egészben nézzük, és holisztikusan keressük a megoldást.

Az apróbb jelek is összefüggésekre utalnak

A fogszakorvos elmondása szerint a Perfect Smile Klinikának is már nagyon sok olyan páciense van, akik nem csak nagy fájdalmak esetén keresik fel a rendelőt. Szerencsére egyre elterjedtebb, hogy már az apró jelzések észlelésekor is szakértő segítséghez fordulunk, ami lehetővé teszi, hogy időben kapjon egy adott gond kezelést, illetve még azelőtt fel lehessen tárni a gyökereit, mielőtt még nagyobb kellemetlenségeket okozna.

De milyen összefüggések lehetnek a testünk egészét tekintve, amiről fogaink vagy szájüregünk állapota is utalhat?

„Tudnék sorolni rengeteg mindent, hogy mit mutat meg a szájüreg. Nem azt mondom, hogy mindent, de körülbelül a bőrgyógyászathoz tudnám hasonlítani. Ha valami a bőrünkön megjelenik, akkor az a szájüregünkben is meg fog jelenni. Ha a vérképben valami megjelenik, akkor én biztosan tudom, hogy a szájüregben is van probléma. És fordítva. Ha a szájüregben látok valamit, akkor én vérképet fogok kérni. És így elkezdjük megkeresni a probléma gyökerét.”

dr. Balsai Tamás fogorvos

Holisztikus megközelítés a fogászatban

Dr. Balsai Tamás tehát minden egyes fogászati gondra holisztikus szemlélettel néz. Elmondása szerint már egy páciens mozdulatai, aktivitása, tartása is nagyon sokat elárul. Mivel a rossz táplálkozás, a helytelen életmód, a kevés alvás, a csökkent immunrendszerünk és a nem kielégítő szájüregi mikrobiom miatt egytől-egyig veszélyeztetettek vagyunk, így egyértelmű, hogy a szájüregben jelentkező problémák más részletekre is kihatnak.

„A beteg ezt önmagán is érzi, csak maximum nem tudja megfogalmazni. Az a dolgom, hogy ha ezt a szájüregben látom leképeződni – legyen az belgyógyászati, vagy lelki probléma miatt akár -, akkor szólnom kell.”

Mindemellett a generalizált vitaminhiány sajnos olyan szinten kihat a fogazatra is, hogy az egyik legjobb védekezés az előforduló problémák megelőzésében, ha erre odafigyelünk. Ennek módjáról, illetve arról, hogy milyen vitaminok szükségesek ahhoz, hogy fogazatunk egészségi állapota akár idősebb korban is fenntartható legyen, következő cikkünkben fogunk írni.

Perfect Smile fogászat
Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271