Láthatatlan segítség fogainknak

By 2023-02-24Hírek

Fogszabályozás kényelmesen, az Invisalign-nal

A láthatatlan fogszabályozás nem újkeletű dolog – külföldön már 20 éve, itthon csak 4-5 éve hódít – ám folyamatos fejlődésével egyre közkedveltebbé válik a páciensek körében. Az Invisalign fogszabályozó előnyeiről, jellemzőiről, valamint saját munkájáról beszélgettünk dr. Borsos Gabriellával, aki már közel egy éve tagja a Perfect Smile Fogászati Klinika nagyszerű csapatának.

dr. Borsos Gabriella a láthatatlan fogszabályozást mutatja be

Miért éppen a fogszabályozás?

A doktornőt első körben arról kérdeztük, hogy a fogászaton belül miért pont erre az ágazatra specifikálódott.

„Már elég hamar elköteleződtem a fogszabályozás irányába, mert az általános fogászatban nem találtam túl nagy kihívást. A fogszabályzás sokkal összetettebb, sokkal inkább előre kell gondolkodni.” – hangzott el a válasz, melyben kitért például arra, hogy a gyermekek szempontjából a növekedést is kalkulálni kell egy fogszabályozási terv gondos elkészítésekor. „Nehezebb, mint az általános fogászat, ez tetszett meg benne.”

Hogyan jutott el az Invisalign fogszabályozásig?

Dr. Borsos Gabriella az egyetem elvégzése után egy évig dolgozott csak általános fogorvosként, ezt követően már a fogszabályozással kezdett foglalkozni. Míg eltöltött két évet rezidensként Németországban, rengeteg továbbképző kurzuson is részt vett, majd miután itthon letette a fogszabályozó szakvizsgáját, a PhD fokozatot is megszerezte. Londonba is kijárt dolgozni 10 éven keresztül, itt szerezte meg a „jogosítványt” az Invisalign rendszer használatához 2008-ban.

Beszéljünk egy kicsit az Invisalign fogszabályzóról!

Az Invisalign fogszabályzó egy igazán fejlett módszerre támaszkodva segít a fogak rendbetételében. Mindezt egy szoftver segítségével teszi, mely háromdimenziós szimulációt ad a fogainkról, illetve mozgásukról, melynek köszönhetően tökéletesen megtervezhető a kezelés.

„Ez egy átlátszó, sínes rendszer, melynek a szabadalmi joga kb. 1-2 évvel ezelőtt járt le. Azóta több utángyártott készülék is van a piacon világszerte, de egyik sem tudja azt, mint ez az eredeti. Nagyon sokat fektetnek a kutatásfejlesztésbe, a szoftverjük verhetetlen, és rengeteg olyan előnye van, ami a többi rendszernek nincs.” – avat be minket a doktornő.

Miben jobb, mint a többi?

„Már a sín anyagában is különbözik az utángyártott készülékektől. Ennek persze teljesen titkos az összetétele, de szembetűnő, hogy jobb, mint a többi. A láthatatlan fogszabályozás során különböző speciális attachment-eket ragasztunk a fogakra, melyek az Invisalign esetében teljesen egyediek attól függően, hogy az adott fogat milyen irányba, illetve hogyan akarjuk mozgatni. A többi rendszernél ilyenek nincsenek.” – részletezi a fogorvos.

Az említett attachment-ek olyan fogszínű tömőanyagból előállított kis hasábok, melyeket a fog felszínére ragasztva alkalmaznak. Lényege, hogy a fogszabályozó sínje nagyobb erővel tudjon ebbe megkapaszkodni, még inkább elősegítve ezzel a fog megfelelő irányú mozgatását.

Milyen további előnyei vannak az Invisalign fogszabályzónak?

„Az Invisalign fogszabályzó sokkal esztétikusabb, sokkal kényelmesebb. Az evésnél, illetve a fogmosásnál ki lehet venni. Kényelem szempontjából abszolút a top. Hatásossága pedig megközelíti a rögzített fogszabályzókét.” – kezdte sorolni a pozitívumokat Borsos doktornő, aki azt is elmondta, hogy a kezelés várható ideje mindig az egyéntől, illetve a probléma nagyságától függ. Bár az ára első ránézésre kicsit Borsos ;-), ami megingathatja a pácienseket, de rengeteg előnye miatt mégis érdemes lehet letenni mellette a voksot.

„Kényelem és esztétikum szempontjából mindenképpen megéri.” – erősíti ezt meg a fogszakorvos is.

dr. Borsos Gabriella láthatatlan fogszabályozót alkalmaz

Mikor érdemes a láthatatlan fogszabályozás mellett dönteni?

Amikor fogszabályozás előtt állunk, érdemes mérlegelni, hogy számunkra mi a legjobb megoldás. A láthatatlan és a rögzített fogszabályzók közötti döntésben természetesen a személyes konzultáció segít leginkább.

„El szoktam mesélni a betegeimnek is, hogy két fiam van, az egyiknek ilyen volt, a másiknak olyan. Más élethelyzetre, más feladatra jobb az egyik, mint a másik.” – mutat rá a doktornő, aki arra is kitért, hogy az élsportoló gyermeke esetében nem is volt kérdés, hogy az Invisalign fogszabályzóra esik a választásuk. Hiszen egy rögzített típus esetén a hasonló élethelyzetek veszélyforrást is jelenthetnek, felsérülhet a száj. Ezzel szemben az Invisalign sínjei még védik is a fogakat ilyenkor. Vagyis minden esetben egyedi prioritások alapján lehet meghozni a döntést.

Ilyen szempontból tehát gyermekeknek is ajánlott ez a típus, de természetesen a felnőttek körében még elterjedtebb, hogy a láthatatlan fogszabályozás mellett határozzák el magukat.

„Én főleg felnőtteknél szoktam alkalmazni, hiszen nyilván magasabb az esztétikai igény esetükben, mint a gyerekeknél.” – világít rá dr. Borsos Gabriella is.

Van egyáltalán bármi negatívuma az eszköznek?

A rögzített fogszabályzókhoz képest egy sokkal esztétikusabb és kényelmesebb megoldással állunk szemben, amikor az Invisalign készüléket vesszük szemügyre. Az egyetlen apró kellemetlenség, melyet a doktornő fel tudott hozni az, hogy a sínek vastagsága picit megemeli a harapást. Ezáltal okozhat egy enyhe pöszeséget a viselés elején. De ezt is meg lehet szokni pár hét alatt, amelyet le lehet rövidíteni gyakorlással, például hangos olvasással.

dr. Borsos Gabriella – láthatatlan fogszabályozás
Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271