„Testünk kapuja a szájüreg”

By 2023-01-30Hírek

Nem csak a szép fogakért érdemes odafigyelni szájüregünk egészségére!

Dr. Balsai Tamás nemrég egy igen érdekes, és több lényeges témát feszegető webinárium vendége volt. A közeljövőben kicsit jobban kibontjuk majd a legizgalmasabb részleteket, és rögtön egy olyan átfogó témával kezdünk, mely egész szervezetünket érinti. Ahogy mindig minden, hiszen nem árulunk el újdonságot, hogy a fogszakorvos szerint holisztikus személettel érdemes tekintenünk testünk egészére, illetve annak bármilyen problémájára.

Hogyan hat a szájüreg állapota az emésztésre?

„Testünk kapuja a szájüreg” – hallhatjuk a doktor úrtól, aki azt is elmondja a beszélgetés során, hogy az emésztésünket többféleképpen is befolyásolhatják szokásaink, életmódunk, és ezen belül maga a szájüreg állapota is. A legelső megközelítésben a szájüreg és a fogak egészsége nagyon lényeges. Mivel az emésztés a szájüregben kezdődik, méghozzá a megfelelő mennyiségű, illetve összetételű nyál segítségével, ezért kifejezetten lényeges például, hogy mennyi ideig, és mennyire jól rágjuk össze az ételt. „Nagyon-nagyon fontos a nyálmirigyek állapota, és nagyon fontos az, hogy a szájüregi baktériumflóra mit tud hozzáadni a lenyelt falathoz, ami utána bekerül az emésztőrendszerbe.” – veszi sorba dr. Balsai Tamás az emésztéssel kapcsolatos összefüggéseket. Amennyiben fogainkat tekintve küzdünk valamilyen problémával, például fájdalommal, akkor egyértelműen nem fogjuk túl jól és kellőképpen sokáig megrágni a falatokat. Ezzel nem csak több munkát adunk az emésztőrendszer egyéb résztvevőinek, de hamar további kellemetlenségeket idézünk elő.

Ha nehéz a rágás, mással is tetőzzük a bajt

Ha a fent említett példánál maradunk, akkor még nagyobb problémát okozhat, ha rossz helyen keressük a megoldást. Amint nehezített a rágás a rossz fogak, illetve az egyre nagyobb fájdalmak miatt, sokan nyúlnak olyan kész és feldolgozott, eleve puha élelmiszerekhez, melyek kizárólagos fogyasztása ugyancsak komoly belgyógyászati gondokhoz vezethet. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen szájüregi állapot több, mint valószínű, hogy rengeteg fájdalommal. Ez pedig azt hozza magával, hogy az elmúlt évek során – hiszen ez valószínűleg egy hosszabb folyamat eredménye – iszonyatos mennyiségű fájdalomcsillapítót vihetett be a szervezetébe a páciens. Ez szintén emésztési problémákat szülhet.

fogfájás

Mi lehet a megoldás?

Az első és legfontosabb lépés fogászati szempontból, hogy a tönkrement szájüregi állapotokat fokozatosan helyreállítsuk. Ehhez természetesen a fogorvos által javasolt kezeléseken kell végig menni, de mindez nem elég. „Folyamatosan próbálok hatni a páciensekre, hogy próbáljunk a rágással foglalkozni, és próbáljunk visszatérni ahhoz, hogy ételeket rágjunk.” – meséli a Perfect Smile Fogászati Klinika vezető fogorvosa, aki szerint csak akkor lehet a kellemetlen összefüggéseket felszámolni, ha a folyamatokat egészben nézzük, és nem csak egy-egy részletet próbálunk megoldani. A beszélgetés során arra is kitér például, hogy nem ért egyet a különböző szájöblögetők folyamatos használatával sem, hiszen azok nagymértékben befolyásolhatják a már fent szóba hozott szájüregi mikrobiom összetételét is.

Következő cikkünkben éppen ezért arra fogunk összpontosítani, miért is olyan fontos komplexen nézni minden problémára, és miért nem hozhatnak igazi javulást csupán a töredék megoldások.

szájmegmentő

Időpontfoglalás fogászati rendelésünkre

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271