Fogászati implantátum – 5 gyakori kérdés

Többször fejtegettük már, hogy milyen kérdések merülhetnek fel valakiben, aki épp döntés előtt áll: a fogászati implantátumot válassza-e vagy sem. Amennyiben nincs olyan egészségügyi vagy egyéb akadály, mely gátat szabna a lehetőségnek, akkor az implantátum a legjobb döntéseink egyike lehet. De még mindig akadnak bennünk kérdések, ami teljesen természetes. Nézzünk most újra párat!

1. Tulajdonképpen mi is az implantátum?

A fogászati implantátum egy titániumból készülő műfoggyökér, mely az állkapocs csontjába ültetve tökéletesen helyettesíti a foggyökeret. Sok előnye között szerepel, hogy erre a műfoggyökérre aztán bármilyen pótlás rögzíthető. Legyen szó koronáról, hídról vagy akár teljes fogsorról – természetesen utóbbi esetben több implantátum behelyezése is szükséges.

2. Mennyire hosszú és fájdalmas az eljárás?

Az implantálás ideje főként attól függ, hogy hány darab implantátum beültetésére van szükség. Illetve attól is, hogy ezek hol helyezkednek majd el. Amennyiben egyszerre több műfoggyökér behelyezése szükséges, vagy bonyolultabb, nehezebben elérhető helyen kell dolgozni, akkor felmerülhet akár az altatásos fogászat lehetősége is. Akár ilyen formában, akár sima érzéstelenítés alatt végzik a beavatkozást, az implantálás teljesen fájdalommentes. Ha pedig a legegyszerűbb helyzetet vesszük, akkor fél óra alatt át is eshetünk rajta.

3. De mi lesz, amikor elmúlik az érzéstelenítő hatása?

Legtöbben nem is attól tartanak, hogy mi lesz az eljárás alatt, ami a fájdalmakat illeti, hanem, hogy utána mire számíthatnak? De egyáltalán nem kell tartanunk ettől, hiszen az implantálás nem hagy maga után nyílt sebet például. Természetesen előfordulhat némi kellemetlen érzés, amire fogorvosunk javasolni fog különböző lehetőségeket, legyen szó fájdalomcsillapításról, vagy hűtő borogatásról. Ugyanitt meg kell említeni azt is, hogy az utókezelés nagyon fontos, így mindenképpen tartsuk be, amit ajánlanak nekünk ezzel kapcsolatban!

fogászati implantátum Dr. Balsai Tamás

4. Hogyan kell ápolni az implantátumokat?

Ahogy az imént is említettük, az utókezelés kiemelten fontos, és ebbe bizony a megfelelő szájhigiénia fenntartása is beletartozik. Az első időszakban fokozottan kell ügyelnünk a tisztántartásra, ami azt jelenti, hogy érdemes még a szokásosnál is gyakrabban fogat mosni. Amikor pedig megkapjuk a végeleges pótlásunkat, ugyanúgy kell eljárni a fogtisztítás terén, mint eredeti fogainkat tekintve. A helyes fogmosás mellett pedig érdemes rendszeres szűrővizsgálatokon részt venni.

5. Miért ilyen drága az implantálás?

Bár igencsak kényes téma, mégis beszélnünk kell az anyagiakról, hiszen a legtöbb pácienst talán az implantátum ára riaszt el a beavatkozástól. Pedig, ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem mondható, hogy nem éri meg. Hiszen a fogászati implantátum sokkal tartósabb és emiatt sokkal költséghatékonyabb is, mint más megoldások. És mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a sokoldalúságáról, a rengeteg előnyéről és persze az esztétikai oldaláról sem.

Fogászati implantátum
Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271

A fog implantátum nem korhoz kötött

Kiss Gábor színművész mesél élményéről, hogy milyen egy fogászati implantáció