Mire számíthatunk fog implantálás után?

A gyógyulás folyamata és az azt övező kérdések

Előző cikkünkben választ adtunk néhány gyakori kérdésre a fogászati implantálás kapcsán. Most ugyancsak egy olyan témakörről lesz szó, mely mindenki számára nagyon fontos, aki fog implantátumot szeretne behelyeztetni. A sebgyógyulás folyamatát szintén sok kérdés övezheti.

Sebgyógyulás fog implantálás után

A fog implantátum beültetését úgynevezett „műtét nélküli eljárással” is megúszhatjuk, melyről korábban ebben a cikkben írtunk. Ilyenkor természetesen a gyógyulás is sokkal gyorsabb, és az eljárást követő fájdalom sem olyan intenzív. Egyéb esetekben azonban szükség van arra, hogy az ínyen ejtsenek egy bemetszést a műtét során. Az emiatt érezhető fájdalmakra is elegendő azonban a megszokott fájdalomcsillapítók bevétele, illetve, amennyiben az orvos úgy látja, ír fel nekünk antibiotikumot is, ami szintén segít a gyógyulásban. Fog implantálás után a varratszedésre általában a 10.-12. napon kerül sor, ilyenkor már egyáltalán nem kell számolnunk semmilyen fájdalommal.

Mivel tudjuk támogatni a gyógyulás folyamatát?

Természetesen tőlünk is függ, mennyire hamar leszünk túl az implantálás utáni időszak esetleges kellemetlenségein. A gyógyulást ugyanis nagyban befolyásolja, hogy betartjuk-e azokat a tanácsokat és protokollokat, melyekkel ellátnak minket az eljárást követően. Nem mindegy, hogy mit eszünk, mit iszunk, de a dohányzás és a sport tekintetében is érdemes odafigyelni pár szabályra. Szintén nagyon fontos, hogy a fogmosás még az implantálás napján se maradjon el. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a seb környékének tisztítására puha sörtéjű fogkefét alkalmazzunk, de a szájhigiénia fenntartása ilyenkor kifejezetten nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon.

fog implantálás után idősebb hölgy kérdései kapcsán a fogorvosra néz

A teljes gyógyulási idő

A fogászati implantálást után a műgyökér tulajdonképpen szervezetünk részévé válik azzal, hogy a csontsejtek behálózzák. Ezzel a csontosodással lesz megfelelően stabil, hogy a későbbiekben tökéletes alapul szolgáljon a különböző fogpótlásoknak. Alsó állcsont esetén ez körülbelül 2-4 hónapot jelent, felső állcsont tekintetében szintén 2-4 hónapra lehet számítani, de van olyan eseti is, amikor azonnal lehet terhelni. Amennyiben szükséges csontpótlás is a műtét előtt, az további 3-4 hónappal tolja ki a teljes gyógyulási időt.

Léteznek mellékhatásai a fog implantátumnak?

A fogászati implantálás egy teljesen biztonságos kezelés, melynél csak abban az esetben számolhatunk bármilyen nem várt kellemetlenséggel, ha nem tartjuk be az orvosunk utasításait és tanácsait. Ahogy fentebb is említettük, bizony nem csak a fogorvos munkáján múlik, hogy megfelelő mederben folyjon a gyógyulás, hanem rajtunk is. Amennyiben nem tartjuk tisztán a seb környékét és a többi fogat, nem megfelelően étkezünk, vagy már másnap erős dohányzásba kezdünk, akkor jelentkezhet probléma. A további kellemetlenségek, mint például a duzzanat, illetve a fájdalom könnyen orvosolható, és pár nap alatt el is múlik. Egyéb mellékhatástól – például allergiás reakciótól vagy az implantátum kilökődésétől – nem kell tartanunk, hiszen a csúcsminőségű alapanyagoknak köszönhetően nem áll fenn hasonló veszély.

Fogászati implantálás
Időpontfoglalás rendelésünkre

+36 20 515 6271
+36 1 212 4272