Csonthiány pótlása saját vérből

By 2018-05-02Hírek

A folyamatos fejlődések a fogászatban is lehetővé teszik, hogy egyre jobb és egyre hatékonyabb segítséget kaphassunk problémáinkra. A Perfect Smile Klinikán elérhető egy olyan új lehetőség, mely mindenképpen nagy támaszt adhat egyes esetekben. A saját vérrel történő kezelésekről, annak lényegéről és működéséről Dr. Balsai Tamástól tudhatunk meg többet.

„A szép mosoly és a rendezett fogsor kulcsfontosságú szerepet tölt be mindennapjainkban. A fogak pótlásakor viszont nem csak az esztétikára, hanem a funkcióra, és ezzel együtt az időtállóságra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Amikor fogelvesztés történik, akkor alapvetően két opció áll rendelkezésünkre. Vagy kivehető, vagy rögzített protézist készíthetünk. Ahhoz viszont, hogy rögzített pótlást tudjunk készíteni, megfelelő számú és elhelyezkedésű fogakra van szükség. Erre azonban a való életben sajnos nem mindig van lehetőség. Ilyenkor – illetve, amennyiben az ép, saját fogakat nem szeretnénk lecsiszolni a foghiány pótlásához – merül fel az implantáció lehetősége.

Sajnos ebben az esetben is mindig egyénre szabottan kell terveznünk. Az implantátum behelyezésének legfőbb kritériuma, hogy megfelelő szélességű és magasságú csont álljon rendelkezésre. Ha ez nem valósul meg, akkor viszont csontpótlásban kell gondolkodnunk.  A tudomány folyamatos fejlődése által azonban kifejlesztésre került egy új módszer, mely egyben a leghatékonyabbnak is mondható. Ez nem más, mint a saját vérből készített PRF (Platelet Rich Fibrin – trombocitákban gazdag fibrin) felhasználása csontpótláshoz, ami elsőre lehet, hogy ijesztően hangzik, de egyáltalán nem az.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy jobban fáj-e ez a beavatkozás, mint bármely más csontpótlási lehetőség. A válasz egyértelműen nem. A folyamat különlegessége, hogy a pácienstől első lépésben vért veszünk. Ez semmiben sem különbözik egy rutin labor-vizsgálathoz szükséges vérvételtől, csupán annyiban, hogy számunkra csak pár ampullányi saját vérre van szükség. Ezután következik a vér centrifugálása, miközben a páciens megkapja a szükséges érzéstelenítést, majd a műtét is elkezdődik.

a-prf

A centrifugálás lehetővé teszi a vér összetevőinek elválasztását és a PRF kinyerését. Ebben leukociták, cytokinek és glykoproteinek, illetve növekedési faktorok találhatóak. A leukociták azok a fehérvérsejtek, melyek az immunrendszert aktiválják, illetve védenek a fertőzésektől. A glykoproteineknek pedig strukturális szerepük van. A fent felsorolt összetevők mind hozzásegítenek a gyorsabb, fájdalom mentesebb, szebb és szerkezetben is kedvezőbb gyógyuláshoz.

Fontos megemlíteni, hogy a PRF-et, mint anyagot, nem csak műcsonttal összekeverve, csontpótlásra használhatjuk fel a fogászatban. Alkalmazzuk még kihúzott fogak esetében, ahol a fogak helyét feltöltve sokkal gyorsabb és fájdalom mentesebb lesz a gyógyulás, illetve nagyobb esélyt kap a későbbiekben az implantálás lehetősége is. Ezen felül alkalmazhatjuk arcüreg feltöltésnél, vagy membránt is készíthetünk belőle, mely segítheti az operációs terület zárását. Ez szintén elősegíti a gyógyulást, és nem engedi, hogy számunkra nem megfelelő szerkezetű szöveti réteg alakulhasson ki. A vérből készített membránt parodontális, vagyis a fog tartószerkezetét érintő megbetegedések gyógyítására is használhatjuk. Ilyen probléma lehet például az ínyrecesszió – vagyis a fogíny visszahúzódása -, illetve a furkációs lézió, ami a foggyökerek közötti rés megnyílását jelenti.

Összefoglalva elmondható, hogy a módszernek rengeteg előnye van. Mivel csak természetes, saját anyagot használunk fel, így az összeférhetetlenségtől nem kell tartanunk, ahogy káros mellékhatásoktól sem.”

 

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271