Fogászati implantálást övező kérdések

Ezek a témák mindenkit foglalkoztathatnak, aki fog implantátumot szeretne

A fogászati implantátum egy stabil és egyben esztétikus megoldást kínál, amennyiben valakinek fogpótlásra van szüksége. Ráadásul olyan esetekben is segíthet, amikor más nem jöhetne szóba. Az egyre nagyobb közkedveltségnek örvendő lehetőséget azonban még mindig rengeteg kérdés övezi, így most összeszedtünk párat, melyek talán mindenki fejében megfordulnak, aki gondolkodik a fogászati implantáláson.

Hogyan rögzítik a foghoz az implantátumot?

Minden esetben természetesen egy konzultációval kell kezdeni, illetve egy állapotfelméréssel, hogy pontos tervet lehessen készíteni az implantáláshoz. Ehhez szükséges az alap vizsgálati lépéseken kívül CT felvételeket is készíteni, melyeken látható például a csont mennyisége és minősége is, rengeteg más részleten túl. Itt derül ki az is, hogy kell-e csontpótlás ahhoz, hogy beültethető legyen az implantátum. A fogászati implantátum beültetése helyi érzéstelenítésben, illetve altatásban is történhet. A csontban különböző eszközök segítségével alakítják ki az implantátum csavar helyét, mely egy titánötvözetből készült, biokompatibilis műgyökérrel épül be a csontszövetbe. A behelyezést követően először egy gyógyulási csavarral zárják le az implantátumot, később pedig ezt egy ínyformáló csavarra cserélik.

A fogászati implantálás következő lépései

Az ínyformázó csavar eltávolítható, amikor megfelelőek a lágyrészviszonyok. Ezt már az implantátum fej váltja fel, melyet a fog implantátumba csavarnak. Ezután egy lenyomatvétel biztosítja, hogy a készítendő fogpótlás tökéletesen illeszkedjen az implantátumra. Az, hogy milyen típusú fogpótlásunk legyen, függ a saját igényeinktől, a fogorvos és a fogtechnikus javaslatától, valamint természetesen az anatómiai adottságainktól is. A tökéletes eredmény érdekében többszöri próbára lehet szükség, ezen felül különböző utómunkálatok biztosítják, hogy kényelmes legyen az implantátumra épült fogpótlásunk.

fogorvos a fogászati implantálás kérdéseire válaszol egy hölgy páciensnek

Mi a különbség a fogkorona és az implantátum között?

Sokakban felmerül ez a kérdés, ezért fontos tisztázni, melyik mit is jelent pontosan. A fogkorona egy fogászati pótlás, mely minden esetben egyetlen fog pótlására szolgál. Amennyiben a fog olyan mértékben tönkrement, hogy egy fogtömés vagy fogbetét már nem tudja helyreállítani, akkor a lecsiszolt foganyagra illesztett korona oldja meg a problémát. Viszont, ha egyáltalán nem lehet megmenteni a fogat – kiesik, vagy ki kell húzni -, akkor jön a képbe a fog implantátum lehetősége. A hiányzó foganyagot ilyenkor tökéletesen helyettesíti a fog implantátum, melynek segítségével a szomszédos, ép fogakat sem kell abajgatni, hiszen a korona az implantátumra kerül majd. A fogkorona tehát egy választható fogpótlás típus, az implantátum pedig az alapot adja hozzá, amennyiben szükséges.

Miért drága a fogimplantátum?

Egy folyamatosan előbukkanó kérdés a fogászati implantálás anyagi oldala. Ez természetes, hiszen első ránézésre valóban nem a legolcsóbb eljárások közé tartozik, viszont jobban belegondolva nagyon is megéri, ha valaki ezt a lehetőséget választja. Egyrészt prémium anyagokból készül, másrészt körültekintő és precíz munkát igényel. Mindemellett egy valóban tartós és stabil megoldást kapunk a végén, ami akár egy hosszútávú befektetésnek is minősíthető. A fogászati implantátum ráadásul teljesen esztétikus és biztonságos megoldást kínál, így természetesnek hat fogpótlásunk, és attól sem kell tartanunk, hogy nem tudunk majd egy jóízűt enni, vagy nevetni, hátha elmozdul a helyéről. Éppen ezért kijelenthető, hogy a fog implantátumra fordított költségek bőven megtérülnek.

Fogászati implantálás
Időpontfoglalás rendelésünkre

+36 20 515 6271
+36 1 212 4272