Prevenció a fogak egészséges állapotáért

By 2023-05-02Hírek

Nem elég csupán a fogmosás és a fogászati szűrés, szükség van a megfelelő vitaminokra is!

Előző cikkünkben a fogászati problémák holisztikus megközelítését ecseteltük a dr. Balsai Tamással készített webináriumban elhangzottak alapján. Mostani témánk – melyről szintén beszélgettek ezen az igencsak érdekfeszítő, és sokak számára kimondottan új témákat feszegető felvételen – a vitaminok szerepéről szól majd. Méghozzá abban, hogyan alkalmazhatjuk a megfelelő vitaminokat ahhoz, hogy a fogászati problémák akár idősebb korban is elkerüljenek minket.

Generalizált vitaminhiány

Az állandósult vitaminhiány sajnos mindenkit érint, hiszen sem az éghajlat, sem a jelenlegi táplálkozási norma nem fedi a szükségleteket még akkor sem, ha valaki kifejezetten odafigyel a részletekre az életmódját tekintve. Ez az állapot pedig a fogazatra is nagymértékben kihat. Ha időben elkezdünk foglalkozni ezzel, és napi rutinná tesszük a megfelelő lépéseket szájüregünk egészséges állapotának fenntartásáért, akkor nagyon sok kellemetlenséget kikerülhetünk. Dr. Balsai Tamás fogorvos szerint a 20 és 40 éves kor közötti időszakunk dönti el, hogy sok vagy éppen kevés foggal fogunk majd belépni később az időskorba. Ehhez viszont szükség van a megelőzésre.

Prevenció szájüregünk egészséges állapotának fenntartásáért

Amikor arról beszélünk, hogyan lehet megelőzni a fogaink, illetve szájüregünk állapotának folyamatos romlását, akkor mindenkinek talán ugyanazok a dolgok jutnak eszébe. A helyes és rendszeres fogmosás, az évenkénti fogászati szűrés, illetve probléma esetén mielőbbi felkeresése fogorvosunknak. Ez természetesen mind szükséges és szerencsére egyre inkább automatikus és természetes. Balsai doktor úr azonban nem kifejezetten – csak – ezt hívja prevenciónak. Szerinte azzal tehetjük a legtöbbet, ha már 20-25 éves korunktól kezdve célzottan koncentrálunk a megfelelő vitaminbevitelre is. Ezzel ugyanis elérhetjük, hogy szájüregünkben 40-50 éves korunkban ugyanolyan csontállományunk legyen és ugyanolyan stabil legyen a fogazatunk.

„Én ezt hívom prevenciónak. Ezt persze 40 éves korban is el lehet kezdeni, vagy még később, természetesen a veszteségeket ilyenkor el kell fogadni. De ez legalább olyan hangsúlyos és fontos prevenció, mint az, hogy elmegyünk a fogorvoshoz vagy sem.”

Nézzük, hogyan tudjuk mindezt elérni!

Elsőként talán azt gondoljuk, hogy ehhez különleges összetételű és drága vitaminokat kell beszereznünk, de ez egyáltalán nem így van. Ahhoz, hogy megértsük az egész folyamat működését, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy pontosan mit is szeretnénk elérni?

Dr. Balsai Tamás tökéletesen érthetően vezette ezt le, melynek lényege a következő: ahhoz, hogy a szájüregen belül minden a legnagyobb rendben legyen szükséges, hogy „a mikrobiom – vagyis a jó és rossz baktériumok egyvelege – ne forduljon ellenünk, megfelelő legyen a keringés és ne veszítsünk csontot.”

vitaminok fogászat területén

Pontosan milyen vitaminokról van szó?

  1. „Nem szabad kínozni a mikrobiomot mindenféle vegyi anyaggal. Nincs szükség például semmilyen fertőtlenítő oldatra ahhoz, hogy nekünk preventív jó legyen a szájüregünk baktérium flórája.” – mondja első pontként a fogszakorvos.
  2. „Ahhoz, hogy a kapillárisaink jól működjenek, ne legyen vérzés, az erek fala pedig jól regenerálódjon, szükség van mindenképpen kollagénre.” Ezt táplálkozás közben is be lehet vinni, más esetben pótolni kell. Ezen felül szükség van C-vitaminra is. Sok étrendkiegészítőben csak 125 vagy 1000 mg található, de dr. Balsai Tamás azt mondja: „testsúly kilogrammonként 50 mg szükséges, a 125 mg C-vitamin semmire nem elég.”
  3. A fogak közötti csontról a fogszakorvos elmondta, hogy nagyon vékony és igen kényes. Azért kényes, mert könnyen lebomlik, és magától nem is tud visszaépülni. Azt is megtudhatjuk, hogy ezen vékony csontfal megőrzéséhez az kell, hogy megfelelően működjön benne a kalcium-anyagcsere. A tévhitekkel ellentétben az ételekkel elegendő kalciumot viszünk be, tehát nem vagyunk kalciumhiányosok. Viszont a csont csak akkor lesz jó állapotban, ha ezt a kalciumot a csontépítő sejt be is tudja építeni. Ez a folyamat pedig a D3-vitamintól függ. „Ahhoz, hogy ez a szállító fehérje aktív legyen, K2-vitaminra is szükség van.” – folytatja Balsai doktor úr, aki szerint K2-, és D3-vitamin hiányában biztos, hogy 45 éves kor fölött a CT vizsgálat 4-5-6 mm csontvesztést is mutathat majd. Végül így zárja a sort: „a D-vitamin nem fog felszívódni, ha nincs magnézium.”

A vitaminok megfelelő adagolásban aranyat érnek

Vagyis egészséges szájüreget és fogazatot. „Alapvetően azt gondolom, hogy jó dózisú K2-, D3-, C-vitamin, kollagén és magnézium szükséges ahhoz, hogy a szájüregemet preventív megvédjem attól, hogy idős koromban nekem esetleg protézist kelljen hordanom.” – foglalja össze a Perfect Smile Fogászati Klinika vezető fogorvosa. Az adagolásokat illetően – a feljebb már említett részleteken kívül – pedig elmondja, hogy egy vérkép rengeteget segíthet abban, hogy megtudjuk, pontosan mennyi K2- és D-vitaminra van szükségünk. Utóbbi esetében 50 nanogramm/milliliter –más mértékegységgel számolva 125 nanomol – kell lennie az értéknek. Amennyiben ez nincs meg, akkor szükség van pótlásra. Ami ezen az éghajlaton legtöbbször elengedhetetlen, mert nem jutunk hozzá.

A helyes és személyre szabott adagolásban, valamint a megfelelő vitaminok kiválasztásában a Perfect Smile ugyanolyan segítséget nyújt, mint minden más fogászati kezelésben.

Perfect Smile fogászat
Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271