A vérző fogíny sokaknál sajnos egy mindennapos jelenség. Azonban csak kevesen törődnek vele, pedig nagyon nagy bajt is okozhat, ha egyszerűen nem veszünk tudomást róla.

A fogínyvérzés tehát egy nagyon elterjedt probléma. Legtöbb esetben ínygyulladás áll a hátterében. Ez lehet akár átmeneti probléma, de sajnos komolyabb gond előfutára is. Kialakulásáért általában a nem megfelelő szájhigiénia okolható. A nem elég gyakori, vagy éppen a nem helyes fogmosás könnyen fogínygyulladáshoz vezethet.

Amennyiben észleljük a problémát, és helyesen el is kezdünk foglalkozni vele, akkor sok esetben ez az állapot még visszafordítható, megszüntethető. Megfelelő fog- és szájápolással tehát ki tudjuk kerülni, hogy rosszabb legyen a helyzet. A rendes szájhigiénia fenntartásához nem elegendő a felületes fogmosás. Fontos odafigyelni a fogak közötti résekre, hiszen a baktériumok itt szeretnek a leginkább letelepedni.

fogínyvérzés

Éppen ezért a fogíny vérzése, és az ezzel járó gondok nem csak az idősödés során jelentkezhetnek. Sajnos azonban akkor is előfordulhat ez a probléma, ha úgy érezzük, mindenben helyesen járunk el fogaink ápolásakor. A nehezebben elérhető helyeken ugyanis könnyen kialakulhat a fogkő, melyet, ha nem távolíttatunk el időben, akkor mélyebben gyökerező problémát okozhat.

Ebben az esetben a fogínygyulladás átterjed a csontokra is, ami a fogat tartó csont leépülését okozza. Ennek következtében úgymond az íny alatti részen is kialakul a fogkő. Mivel ezt már semmilyen fogmosási technikával, fogkrémmel vagy egyéb otthoni tisztítással nem lehet meggátolni, egy folyamatos romlás veszi kezdetét. A legkellemetlenebb eredménye ennek, amikor fogunk spontán lazulni kezd, majd ki is hullik.

Ezt csak azzal tudjuk megelőzni, ha időben lépünk ellene. Amennyiben hosszabb ideje – ami egyenlő azzal, hogy több, mint pár napja -, fogínyvérzést észlelünk, minél hamarabb forduljunk szakemberhez!

A fent leírt problémára a parodontológiai kezelés jelenti a megoldást, melynek több szakasza van. Segítségével megszabadulhatunk mind a fog felszínén, mind az íny alatti részeken felgyülemlett fogkőtől, ezzel együtt pedig a bennük munkálkodó baktériumtelepektől. Ezen felül a fogakat tartó csont ismét gyulladásmentes állapotba kerülhet, valamint az elhalt szövetek egy része is visszaállítható.

A Perfect Smile szolgáltatásai között is megtalálható eljárás után nagyon fontos a folyamatos kontroll ilyen esetekben, hiszen ezzel a fogágybetegség esetleges kiújulása is azonnal észrevehető és orvosolható. Amennyiben szeretné, hogy fogai egészségesek legyenek, és minél hosszabb ideig megmaradjanak, azonnal forduljon fogorvoshoz az első tünetek észlelésekor!

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271