Terhesség és fogászat

By 2018-02-06Hírek

Ma már rengeteg olyan kötelező vizsgálat kíséri végig a terhességet, melyekről először azt gondolnánk, nincs is közük a várandóssághoz. A fogászati ellenőrzés is sokakban felveti a kérdést, miért van rá szükség. Nézzük meg, miért is kell meglátogatnunk a fogorvost terhesen!

Nem is hinnénk, hogy a terhesség mennyi mindent befolyásol szervezetünkben. A megnövekedett ösztrogénszint például hozzájárul ahhoz, hogy gyakran fogínyvérzés, ínygyulladás és érzékenység lépjen fel. Ez sajnos egy természetes folyamat, nem kell megijedni tőle. Megfelelő, puhább sörtéjű fogkefe választásával, és naponta többszöri fogmosással ezek a tünetek enyhíthetők.

terhesség fogápolás

A megváltozott közeg a szájban egyértelműen okozhat nagyobb gondokat is, ha nem foglalkozunk vele megfelelően. Ez nagyon sokszor azzal jár, hogy a kismama fogazatában is károk keletkeznek. Amennyiben a terhesség elindulásakor már volt szuvas fogunk, az sajnos nagymértékben romlani fog, akár ki is hullhat a várandósság végére, ha nem kezeltetjük a problémát.

Nem szabad elfeledkeznünk arról a részletről sem, hogy ezzel nem csak fogainknak, hanem sajnos a babának is árthatunk. A fogainknál kialakuló gyulladás ugyanis egész szervezetünkre hat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a problémát. Igazság szerint nem is tehetjük, mert legalább egy fogászati kontroll kötelező a terhesség alatt.

Akkor járunk el a lehető legjobban, ha már a babatervezés előtt elmegyünk rendbe tetetni fogsorunkat. Ugyanis ekkor még sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár bármilyen kezelés. Persze terhesség alatt is tudják az orvosok, mit szabad és mit nem, milyen érzéstelenítőt alkalmazhatnak stb. Azonban nyilván stresszes lehet egy-egy beavatkozás, ezért sokkal kényelmesebb, ha terhesen már csak szűrővizsgálaton veszünk részt, ahol elmondják, hogy minden rendben van.

De akkor se csüggedjünk, ha ezen a vizsgálaton egy újabb problémát fedeznek fel. A fogászati kezelések egyike sem fog ártani a magzatnak, hiszen az orvos tisztában van azzal, ilyenkor milyen eljárás alkalmazható. Mivel az első, illetve az utolsó trimeszter nem igazán alkalmas arra, hogy bármilyen plusz stressz és kezelés érjen bennünket, így a második trimeszter elején érdemes ellátogatni fogorvosunkhoz.

Amennyiben terhesen is a legjobb kezek közé szeretne kerülni, keresse fel a Perfect Smile Fogászati Klinikát, ahol a teljes körű szolgáltatási palettának köszönhetően bárminemű problémára tökéletes megoldást kaphatunk!

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271