Ha nem lépünk időben…

By 2018-01-30Hírek

A fogászati látogatást rengetegen hagyják az utolsó pillanatra. A halogatás azonban csak nagyobb károkat tud szülni. Így jobban tesszük, ha minél hamarabb felkeressük fogorvosunkat, amint problémát észlelünk.

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogyan is alakul ki a fogkő. Most – ahogy ígértük – azt fogjuk boncolgatni, milyen gondokat okozhat, ha nem távolíttatjuk el a fogkövet időben. Sokan ugyanis várnak ezzel is sokáig, pedig nem szabadna.

Sajnos – mint megtudtuk – a fogkő nem csak egy esztétikailag zavaró tényező, hanem egy folyamatosan növekvő baktériumtelep. Ezáltal súlyos fogágy betegségek elindítója is lehet. Begyulladhat miatta a fogíny, melyet vérzések és akár kellemetlen szájszag is kísérhet. Amennyiben a fogkövet nem távolítjuk el, az íny folyamatos gyulladásban lesz egy idő után. Ez pedig azt eredményezi, hogy fogínyünk visszahúzódik, elvékonyodik és elsorvad.

Ekkor már nem csak a fogínyünket támadja meg a gyulladás, hanem könnyen átterjed a foggyökerek mentén az állkapocs csontokra. Fogaink ezáltal érzékennyé válnak, meglazulhatnak, mozogni kezdenek, és sajnos előfordulhat, hogy ki is hullnak. Így lesz egy ártalmatlannak tűnő elszíneződésből fogaink egyik főellensége.

fogászati kontroll

Érdemes tehát már akkor lépni, ha észrevesszük fogainkon a változást. Amennyiben ez nem történik meg, vagy nem figyelünk fel a fogkő kialakulására, legkésőbb akkor fel kell ismernünk a „vészvillogót”, amikor ínyünk állapota megváltozik. Ha fogínyünk vörös, duzzadt, esetleg vérezni kezd étkezés vagy fogmosás közben, mindenképp be kell látnunk, hogy valami nem stimmel. A fogkő eltávolítása tökéletesen megoldja a kezdeti problémákat, azonban, ha sokat várunk vele, akkor már komolyabb gondok más típusú kezelésére is számítanunk kell.

Az, hogy kinél, milyen gyorsan alakul ki, majd az eltávolítás után mennyire hamar tér vissza a fogkő, egyénenként eltérő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy hallgassunk fogorvosunkra, és menjünk az általa meghatározott időszakonként kontrollra. Ezzel elősegítjük, hogy fogsorunk, valamint fogínyünk szép és egészséges maradhasson.

A Perfect Smile Fogászati Klinikán végzett fogkő eltávolítás során ultrahangos készülék segítségével intünk búcsút a kikristályosodott lepedéknek. Ezután különböző polírozó berendezésekkel érjük el, hogy a fogfelszín sima és csillogó legyen. Ennek köszönhetően a fogak könnyebben tisztíthatók, és az újabb fogkőképződés ideje kitolható.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271