Szükséges vitaminok

By 2018-02-21Hírek

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működhessen, elengedhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok jelenléte. Így van ez a fogakkal is!

Fogaink egészségének megőrzéséhez nem csupán a helyes szájápolásra kell figyelni. Ahogy minden más, úgy a fogazat jólléte is függ rengeteg egyéb tényezőtől is. Ahhoz, hogy megőrizzük egészségét, és elkerüljük a különböző problémákat, megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk. Most kicsit megnézzük közelebbről, melyek ezek.

Az A-vitamin például növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben. Ezzel segíthet a fogínygyulladás megelőzésében is. Amellett, hogy a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálható, nagyon sok fogkrémben is jelen van, eltérő koncentrációban.

egészséges fogak

A C-vitamin köztudottan az egyik legfontosabb vitamin az emberi szervezet számára. Különös jelentősége van a fogíny és a fogágy egészségét tekintve. Amennyiben valamilyen fogászati beavatkozáson esünk át, gyorsítja és segíti a gyógyulást is, biztosítva, hogy a sérülés helyén az erek minősége megfelelő legyen.

A D- és K-vitaminnak különösen jelentős szerepe van a fogak és a csontok képződésében. Éppen ezért ajánlatos például fogászati operációk után, hogy ezek megfelelő mennyiségben legyenek jelen szervezetünkben. Ez segíteni fogja a csontgyógyulást.

Köztudott, hogy a csontok tekintetében mennyire fontos még a kalcium is. A csontok és fogak megfelelő felépítéséhez elengedhetetlen ásványi anyag nagy mennyiségben fordul elő a tejben és tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. Ugyancsak ide sorolható a foszfor is, mely főként sajtokban megtalálható.

vitaminok

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni a fluor jótékony hatását is. Ez az ásványi anyag beépül a fogainkba, és gondoskodik arról, hogy a fogzománc szilárd és ellenálló legyen. Ezzel segít megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását, és az ezért felelős baktériumok szaporodását.

Összességében tehát nagyon fontos odafigyelnünk, hogy ezek a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségben jelen legyenek szervezetünkben. Óvatosan kell azonban bánni velük, és nem szabad hasraütés-szerűen adagolni őket, ugyanis a túladagolás veszélyes lehet. Inkább kérjük ki ebben is orvosunk tanácsát, táplálkozzunk változatosan, és ha kell, akkor úgyis ajánlani fogják, miből és mennyit pótoljunk.

Egyes eljárások után a Perfect Smile Klinika is ajánl olyan vitaminkészítményeket, melyek különös segítséget jelenthetnek a gyógyulásban.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271