Mikor elkerülhetetlen a foghúzás?

Bár elsősorban a legproblémásabb fogak esetében is a megmentés a cél, természetesen akadnak olyan szituációk, amikor mindenképpen a foghúzás melletti döntés a helyes. Ezt mindig a fogorvos látja tisztán – hosszas és mindent átfogó mérlegelés után -, de persze mi is jelezhetjük, hogy inkább ezt a megoldást szeretnénk választani. Nézzük, milyen esetekben adhat a foghúzás segítséget:

1. Foghúzás akkor ha már csak a foggyökerek vannak meg

Előfordulhatnak olyan kisebb vagy nagyobb balesetek, amikor a fog letörik, és csupán a gyökerek maradnak bent. Ugyancsak ilyen állapotot idéz elő, ha egy elhanyagoltabb állapot miatt az adott fog folyamatosan destruálódik, vagyis elkopik. Ez általában néha fájdalommal is jár, de sokszor nem olyan mértékben, hogy a páciens a fogorvoshoz rohanjon vele. Sajnos. Hiszen lehetséges, hogy a fogat meg lehetne menteni, ha időben lépnénk. Ilyenkor viszont legtöbbször már csak a foghúzás kerülhet szóba, amit azért szükséges, hogy elejét vegyük a gyulladások kialakulásának, illetve az esetleges pótlás elkészítése is ezután lehetséges.

2. Gócos fog

Testünkben több olyan pont is van, melyben góc alakulhat ki, és az egyik bizony a fogaink területe. Sajnos az ilyen gócok aztán olyan nem várt mellékhatásokat eredményeznek, melyeket először nem is kötünk össze azzal, hogy talán fogászati probléma áll a háttérben. Ilyen lehet például a hajhullás. Ilyenkor nem is biztos, hogy az adott fog kiállhatatlan fájdalmakat eredményez, annál inkább különböző gyulladásokért és fertőzésekért lesz felelős. Ennek elkerülése érdekében sokszor a foghúzás a jó döntés.

foghúzás

3. Foghúzás iszonyatos és kezelhetetlen fájdalmak esetén

Amikor egy fog körül olyan mértékű gyulladás jelentkezik, mely elviselhetetlen fájdalmakat eredményez, akkor is a foghúzás lehet talán az egyetlen gyógyír. Persze ilyenkor a fogorvos megnézi, hogy lehet-e gyökérkezelést, vagy bármilyen más beavatkozást eszközölni a fog megmentése érdekében. Ha úgy látja, hogy nincs erre esély, akkor kíméletesebb megválni a problémákat és fájdalmakat okozó fogunktól.

4. Az a fránya bölcsességfog

A bölcsességfog rengeteg ember életébe hoz némi keserűséget, hiszen vagy nem úgy jön ki, ahogy kellene, vagy folyamatos gyulladást gerjeszt és akkor nem is beszéltünk még a fájdalmakról, amit mindez okozhat. Amennyiben egy bölcsességfog veszélyezteti a többi fog épségét, egészséges állapotát, esetleg megváltoztatná a rágást, a fogak meglévő szerkezetét, akkor inkább jobb megválni tőle.

Bármi is indokolja a foghúzást, ma már nem kell tartanunk tőle, hiszen az érzéstelenítőnek és a modern eszközöknek hála gyorsan és fájdalommentesen áteshetünk rajta. Amennyiben betartjuk a fogorvosunk tanácsait, akkor a gyógyulás is gyors lesz. A Perfect Smile Fogászati Klinikán ráadásul lehetőség van altatásos fogászat keretein belül kérni a foghúzást. Ez nem csupán a bonyolultabb esetekben jöhet szóba, hanem akkor is, ha leküzdhetetlen félelmet érzünk a kezelés kapcsán.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271