Problémák a bölcsességfoggal

By 2018-04-04Hírek

Bölcsességfogunk körülbelül 18 és 25 éves korunk között kezd el kibújni, és növekedése akár évekig is tarthat. Bár a neve jól hangzik – éppen az érett korba lépést szimbolizálva -, sajnos rengeteg kellemetlenség járhat vele, melyre nem árt felkészülnünk.

Optimális esetben ezek a fogak tökéletesen illeszkednek mind az alsó, mind a felső fogsorhoz, ilyenkor nem is okoznak semmilyen problémát. De sajnos ez nagyon ritka, így kevés az a szerencsés, akinek semmi rendellenesség nem jön elő bölcsességfogának kibújásával.

Ennek okai abban keresendők, hogy az évezredek múlásával arckoponyánk, azon belül is főként alsó állkapcsunk megváltozott és veszített méretéből. Emiatt a később előbújó, nagyőrlő fogaknak már nincs elég hely. Pontosan ezért sokszor helytelen irányba próbálnak meg előtörni, ami a szomszédos fogakat is negatívan érintheti. Esetleges összetorlódás miatt a fogak sérülhetnek, emellett az állcsont és az idegek is károsodhatnak.

bölcsességfogHa bölcsességfogunk növekedése útközben megáll, az szintén gondokat idézhet elő. Ebben az esetben ugyanis a fog és az íny közötti rész nehezen tisztítható, érzékeny és igencsak könnyen begyullad. Az ilyenkor jelentkező fájdalom akár még a füleinkre vagy torkunkra is kisugározhat, megduzzadhatnak a nyirokcsomók és szájzár is kialakulhat.

Akármelyik probléma is jelentkezik, egy biztos, iszonyatos kínokat élhetünk át miatta. Éppen ezért, ha rendellenességet észlelünk – amelyre a rendszeres fogorvosi szűréssel akár sokkal hamarabb fény derülhet -, akkor azonnal forduljunk segítséghez. Inkább ne várjuk meg, hogy a szörnyű fájdalom jelezze nekünk, hogy baj van, de legkésőbb akkor muszáj felkeresnünk szakembert, hogy problémánk orvosolva legyen.

A bölcsességfog eltávolításától nagyon sokan félnek, de feleslegesen. A művelet szájsebészeti beavatkozást igényel ugyan, de a fájdalomcsillapításnak köszönhetően egyáltalán nem jár nagy kellemetlenséggel. Utána persze előfordulhat, hogy az arc feldagad, erre azonban alkalmazhatunk különböző hűtő borogatásokat, melyek segítenek levinni a duzzanatot.

A többi fog védelme, illetve a panaszok megszüntetése érdekében ez a legjobb lépés, amit tehetünk. A Perfect Smile Klinikán számos más, fogászati segítség mellett a bölcsességfog eltávolítását is igényelhetjük. A körültekintő, alapos munkának köszönhetően pár nap alatt elfelejthetünk minden kellemetlenséget, amit bölcsességfogunk okozott, vagy okozhatott volna.

Szájsebészet – Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271