A holisztikus szemlélet hiánya a fogorvoslásban

By 2018-10-04Hírek

Előző cikkünkben már részletesen foglalkoztunk a holisztikus szemlélettel és gyógyászattal. Ezen kívül megismerhettük dr. Balsai Tamás véleményét is arról, mennyivel jobb lenne a gyógyítás, ha ezt a szemléletet követnénk. Igen, a fogorvoslás terén is.

De miben is nyilvánul meg a holisztikus szemlélet hiánya, amikor felkeressük a fogorvost? A Perfect Smile vezető fogszakorvosa szerint ugyanúgy, ahogy a többi gyógyításban, úgy sajnos a fogászatban is jellemző a leszűkített szemlélet, miszerint csak adott problémával kell foglalkozni. Holott sokkal fontosabb lenne, hogy a kiváltó okokat az egészben keressük.

„Hogy mit is akarok ezzel mondani? Azt gondoljuk, és azt tanítják nekünk, hogy ha meggyógyítjuk a szájüregben a különböző negatív folyamatok okozta elváltozásokat és sérüléseket, akkor minden rendben lesz. Csak azzal nem számolunk, hogy bizonyos szájüregben talált elváltozások, vagy negatív folyamatok ugyanúgy megjelennek a test minden részén. Miért is lennének jellemzőek csak a szájra?” – utal ezzel a holisztikus szemlélet hiányára.

fogorvoslás

A száj szempontjából természetesen az egyik legfontosabb a higiénia fenntartása, hiszen ezzel segíthetjük fogaink egészségének megőrzését. Dr. Balsai Tamás elmondása szerint azonban nem egy olyan páciense van, aki annak ellenére, hogy folyamatosan jár lepucoltatni fogait, mégis ezt túl gyakran kell tennie. Joggal teszi fel a kérdést, hogy mi lehet a probléma? Hiába van karban tartva a fogsor, ha nincs meg a megfelelő tápanyag és vitaminbevitel például. Az ugyanis sajnos a csont sorvadását, a fogak egészségének romlását eredményezi. Annak ellenére, hogy a direkt kezelés mindig megtörténik, a fő problémaokozó sajnos még mindig tovább rontja a fogakat.

„25 éves praxisom alatt a legjobban az zavar, hogy a folyamatosan hozzám járó, és fogaikkal valóban megfelelően bánó betegek esetében sem mindig sikerült biztosan megállítani a parodontológiai folyamatokat. Holott azokat az eljárásokat, amiket tanítottak nekem, és amiket a szakirodalom javasol, szabályszerűen végigvittem a betegek ellátása közben. Higgyék el, nagyon zavaró, hogy a legjobb tudásom szerint mindent megteszek, és sok esetben mégsem sikerül megállítani a csontpusztulást, az ínygyulladást, vagy a fogelvesztést. További hasonló probléma sokak számára a szájszárazság, az afták, vagy a herpeszek rendszeres megjelenése is.”- taglalja a fogszakorvos.

Ennek megoldására, az egész orvoslás szemléletének megváltoztatására irányuló gondolatait következő cikkünkben olvashatják, melyben azt is megtudhatjuk, hogyan kéne gondolkoznunk másképp szájunk állapotáról is.

Időpontfoglalás fogászati konzultációra

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271