Legyünk őszinték a gyerekekkel!

Nem is gondolnánk, hogy a gyerekek első benyomása mennyire fontos szerepet játszik az egész életükre nézve, szinte minden tekintetben. A fogorvossal és fogászati ellenőrzésekkel, kezelésekkel történő ismerkedés is pont ilyen. Az, hogy később mennyire fog félni, kialakul-e a szinte szokásosnak mondható szorongás, ha fel kell látogatni a fogorvost, már az első alkalommal eldőlhet.

Éppen ezért nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk ebbe a kérdésbe szülőként. Ha tudatosan készülünk rá, akkor sokkal több esélyünk van arra, hogy gyermekünk ügyesen és félelem nélkül vegye a fogászaton rá váró akadályokat. Ebben az egyik legfontosabb szempont, hogy mindig őszintének kell lenni. Ha azt mondjuk neki, hogy ami rá vár, az kicsit sem lesz kellemetlen, akkor bizony csalódni fog.

gyermekfogászat

Nincs is annál rosszabb érzés, amikor úgy érzi a gyerkőc, hogy becsapták. Pedig sokszor tűnhet úgy, hogy ez a könnyebb út. Legyen az egy étel bevezetése, vagy éppen valami új kihívás, akár épp a fogorvos felkeresése. A gyermeknek igenis tudnia kell, hogy mi vár rá. „Igen, bele fognak nézni a szádba, de nem fog sokáig tartani. Igen, kapni fogsz egy szurit, de a múltkor, mikor megcsípett a méhecske, az hidd el, sokkal jobban fájt. Furcsa zsibbadást fogsz érezni, de meglátod, hogy úgy beszélni milyen vicces lesz.”

Ilyen, és ehhez hasonló, természetesen a gyermek természetéhez illő felkészítésekkel sokkal többet érhetünk el. A lényeg, hogy fordítsuk le az ő kis világának megfelelően, mégis valós információkat közölve az eseményeket, melyek várnak rá. Sokkal kevésbé fogja így megviselni az egész procedúra. Emellett nagyon fontos megemlíteni, hogy a fogorvos felkeresését valóban minél korábban ajánlott megtenni. Ha nincs semmi probléma, akkor is bejelentkezhetünk egy kontrollra. Ilyenkor tulajdonképpen csak átnézik a fogacskákat, közben a gyerkőc ismerkedhet a hellyel, a helyzettel, a fogorvossal, annak eszközeivel, anélkül, hogy bármilyen negatív élményt kötne hozzájuk.

A Perfect Smile Fogasztai Klinika gyermekfogászati részlege elengedhetetlennek tartja, hogy a gyermekek minél jobb szájízzel távozzanak a fogorvosi székből. Hiszen bizonyos, hogy ha a korai ismerkedés sikeres és félelem nélküli, valamint nem társul hozza kimagaslóan rossz emlék, ijedtség és csalódás, akkor valószínűleg felnőtt korban sem rettegéssel és halogatással néznek majd szembe a fogászati problémákkal.

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271