Ha csak egy hiányzik…

By 2018-06-19Hírek

Fogazatunk egészsége több szempontból is nagyon fontos szerepet játszik. Egyrészt rengeteg kellemetlenséggel jár, ha valami nincs rendben egy-egy foggal, másrészt pedig akár egész megjelenésünk is függhet tőle.

Nem mindegy, hogy tudunk-e jóízűen mosolyogni, ahogy az sem, hogy a probléma esetleg olyan kínos velejáróval társul, mint például a rossz szagú lehelet. Ilyet eredményezhet az is, ha fogsorunkból hiányzik egy fog. Hiszen ez is felborítja a fogazat egészséges, teljes képét, főként, ha esztétikailag közelítjük meg a problémát.

Azonban nagyon sokan nem tudják, hogy mit is kezdjenek ezzel a helyzettel. Amennyiben hátrébb elhelyezkedő fogról van szó, rengetegen halogatják azt, hogy foglalkozzanak a foghiánnyal, hiszen ilyen esetekben ez nem szembetűnő. De ezzel sajnos nem tesznek jót. Rengeteg negatív következménye lehet annak, ha meghagyjuk a hiányt fogazatunkban.

Szervezetünk ilyenkor ugyanis megpróbálja megoldani ezt a helyzetet, ami nem várt változásokat eredményezhet. Ahogy egy korábbi cikkünkből megtudhattuk, egyrészt a hiányzó fog szomszédjai elkezdhetnek bedőlni az üres térbe, ami elég gyorsan újra szembetűnő problémát varázsol a kicsinek hitt gondunkból. Emellett a bedőlt fogak sajnos egy idő után sérülékennyé válnak és mozogni kezdenek.

Másrészt előfordulhat az is, hogy a másik állkapocsban elhelyezkedő fog kijjebb nő, ezzel próbálva kompenzálni a szemben lévő űrt, melyet a hiányzó fog hagyott maga után. Sajnos így ennek a fognak egy idő után nem veszi körbe a gyökerét elegendő csont, így az szintén meglazulhat.

A meglévő fogak bármilyen elmozdulása során előfordulhat, hogy az egész harapás módosulni fog, ami akár rágóízületi problémákat is előidézhet. Ilyenkor pedig már nagyon nehéz helyreállítani a rendet ahhoz, hogy a foghiányt pótolni lehessen.

fogazatunk egészsége

De mi a legjobb döntés ilyenkor? Az első, és legfontosabb, hogy nem szabad halogatni a megoldást. Természetesen több lehetőség közül is választhatunk, amennyiben fogpótlásról van szó. Egyetlen fog hiányakor a legjobb, amit tehetünk, ha a fog implantátum mellett döntünk. Az eljárás segítségével ugyanis elkerülhetjük, hogy a környező fogakat le kelljen csiszolni, ahogy az egy híd elkészítéséhez szükséges lenne.

Ehelyett a hiányzó fog helyére beültetnek egy fog implantátumot, majd erre helyeznek olyan koronát, mely tökéletesen illeszkedik fogsorunkba. Ezzel tehát megkímélhetjük a szomszédos fogakat. Az eredmény mindenképpen gyönyörű, esztétikus fogsor lesz, mellyel ezután már nyugodtan mosolyoghatunk.

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271