Milyen következményekkel járhat egy fog elvesztése?

By 2018-05-22Hírek

A foghiányos fogsor elsősorban esztétikailag jelent számunkra kellemetlenséget. Ezen azonban sokan felül tudnak kerekedni, és azt választják, hogy inkább nem mosolyognak, ha látható helyről veszítenek el fogakat. Sajnos azzal viszont nem számolnak, hogy ennek több súlyos következménye is lehet.

A fogak által eddig biztosított funkciók ugyanis mindenképpen megváltoznak és károsodnak. Legelsőként a rágó funkcióban keletkezik zavar, akár már egyetlen fog hiánya miatt. A hiányos terület mellett megmaradt fogak szerepe megváltozik, közben elvándorolhatnak, vagy a hiány irányába dőlhetnek. Felső fog hiánya okozhatja például azt is, hogy az alatta lévő fog kiemelkedik a helyéről, így sokkal sérülékenyebb lesz.

foghiány

Mivel megváltozik a szájban a rágóerő eloszlása is, így néhány fog vagy fogcsoport sokkal nagyobb terhelésnek lesz kitéve, mint eddig. Ezeken a fogakon túlzott kopások és károsodások figyelhetők majd meg. Ezen felül a hiányos részeknél sokkal hamarabb alakul ki szuvasodás is, hiszen az ételmaradékok könnyen utat találnak maguknak, és lerakódások keletkeznek. Szintén szabad utat enged a foghiány a fogágy károsodásának, melynek következtében a többi fog is meglazulhat. Így akár további fogvesztést is eredményezhet ez az állapot.

Az sem mindegy persze, hogy milyen fogat veszítünk el. Ugyanis például, ha egy rágófogunk hiányzik, azzal az egész harapásunk megváltozik. Fogaink másképp fognak dolgozni, másképp fogunk rágni. Ezzel olyan érintkezések és zavarok jönnek létre, melyek egyéb káros hatásokkal ajándékozhatnak meg minket. Nem is gondolnánk, de az étel nem megfelelő elrágása akár teljesen más volumenű, további problémákhoz is vezethet, melyek már a gyomrunkat és emésztésünket is érintik.

A fogazatunkat veszélyeztető, helytelen terhelésnek köszönhetően egyéb elváltozások is megfigyelhetők. Ilyen például a rágás közbeni kattogás, a száj nyitásának korlátozottsága, vagy a fogak használata közben előtörő fájdalom. Végül akár nagyobb károkkal is számolnunk kell. Előfordulhat például a beszéd megváltozása. Ez olyan esetekben jelentkezik, amikor a hangok képzésében is nagy szerepet kapó fogainkat veszítjük el.

Amennyiben fogpótlásra van szükségünk, több lehetőség is szóba jöhet. Az egyik legkorszerűbb, és több esetben is leginkább javallott pótlás az implantátum. A Perfect Smile Klinika szolgáltatásai között elérhető implantálás nem csak gyönyörű, hanem tartós eredményt ad, mely megmentheti a többi fogunkat is.

Időpontfoglalás

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271