Nyár a fogaink szemszögéből

By 2018-06-12Hírek

Újra itt van a hűs finomságok ideje. Az íncsiklandó fagylaltok, a jégkockás koktélok és a hidegebbnél hidegebb frissítők ilyenkor igencsak élvezetesek lehetnek. De sajnos van, hogy a fogainknak ezek egyáltalán nem esnek jól.

Szinte mindenki ismerheti azt a nyilalló, hirtelen jövő fájdalmat, amit a hideg ételek és italok fogyasztása okozhat fogainkban. Viszont, ha a nagy melegben el kell gondolkodnunk azon, hogy belekortyoljunk-e a hűsítőnkbe vagy sem, mert félünk a hasogató fájdalomtól, akkor már elég nagy lehet a baj.

jégkockás koktélok

Amennyiben folyamatosan előjön ez a probléma, akár hideg, akár meleg hatására, nagyon fontos, hogy minél hamarabb forduljunk fogorvoshoz. Ennek a jelenségnek ugyanis többféle oka is lehet, ezért elsődlegesen ki kell deríteni, milyen probléma húzódik a háttérben.

Legtöbb esetben olyan fogászati gondok okozhatják az érzékenységet, mint például a fogkő vagy a fogszuvasodás. Előbbinél feltehetőleg a hátrébb húzódó fogíny áll a könnyen jelentkező fájdalom mögött, utóbbinál pedig akár a lyukas fogak kialakulása is okozhatja a fokozott érzékenységet.

Beszélhetünk még olyan problémákról is, mint a fogzománcon kialakuló, vékony repedések. Ezek akkor alakulhatnak ki például, ha nem jól záródik a fogsorunk. Meg kell még említeni a különböző fogágy-betegségek okozta ínyvisszahúzódást is. Ebben az esetben ugyanúgy, mint a nem kezelt fogkő miatti ínyproblémáknál, fognyaki érzékenység alakul ki.

Bármi is okozza problémánkat, nem szabad hozzáállnunk úgy, hogy inkább kerüljük az érzékenységet okozó dolgok fogyasztását, hiszen előbb vagy utóbb már bármi előhozhatja a kellemetlen fájdalmakat. Fogaink ugyanis folyamatos romlásnak vannak kitéve, ha nem kezeltetjük a kiváltó okokat.

A fogászati vizsgálatot követően, miután kiderült, hogy mi a háttérben húzódó probléma, megkaphatjuk azt a kezelést, mely irányzottan orvosolja gondunkat. A fent említett leírások alapján ez lehet a fogkő eltávolítás, fogtömés, esetleg gyökérkezelés. Emellett természetesen egyéb tanácsokat is kaphatunk fogorvosunktól ahhoz, hogyan tudjuk megóvni fogsorunkat. Nem mindegy ugyanis, mekkora hangsúlyt fektetünk fogaink és szánk ápolására, tisztítására, illetve ahhoz milyen eszközöket használunk. Ha mindent betartunk, biztosak lehetünk abban, hogy legközelebb már nem kell nemet mondani a jeges limonádéra.

 

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271