Fogérzékenység – Beleszúr? Éles fájdalommal jár?

By 2019-06-20Hírek

A nyári melegben mindenkinek jól esik egy kis hideg frissítő. Legyen szó jeges italokról, vagy éppen finom fagylaltról, a kánikulában jól jönnek a fagyos finomságok. De mit tegyünk akkor, ha képtelenek vagyunk ezek fogyasztására, mert fogaink túl érzékenyen reagálnak?

Sajnos elég gyakori probléma, hogy nem tudunk jóízűen enni vagy inni, amikor forró vagy éppen jeges korty vagy falat kerül a szánkba. A fogérzékenység sokszor szinte elviselhetetlen kínokat generálhat. Ilyenkor éles, szúró, hirtelen fájdalom jelentkezik, mely igencsak kellemetlen perceket okozhat.

Rengetegen döntenek éppen ezért úgy, hogy inkább kerülik ezeket a kényeztető finomságokat, és lemondanak a jeges koktélok vagy a csábító jégkrémek adta élvezetes kényeztetésről. Ugyanis ezek fogyasztása ilyenkor inkább az ellentétét jelentik az idilli képnek. Ez azonban nem éppen a legjobb döntés, amit hozhatunk. Fogaink fokozott érzékenysége ugyanis mindenképpen valami problémára utal. Ezért akkor tesszük a lehető legjobbat, ha minél hamarabb felkeressük a fogorvosunkat inkább.

A vizsgálat során ilyenkor fény derülhet azokra a gondokra, melyek felelősek a fent említett, kellemetlen percekért. Fogérzékenységet okozhat például, amikor lyukas a fogunk. Ennek kialakulásához rengeteg ok vezethet, de gyorsan lépni kell a megoldással. Ugyanis, ha nem kezeltetjük, akkor sokkal nagyobb gondokkal is szembe kell majd néznünk, mint a hideg italok mellőzése.

fogérzékenység

De nem kell egyből ilyen drasztikus problémára gondolni. A fogszuvasodást sokan nem veszik komolyan, mégis a legtöbb esetben ez áll a fogérzékenység kialakulása mögött. Emellett meg kell említenünk még a sérült fogzománcot, illetve az íny egyes problémáit is. Utóbbi esetben gondolhatunk az íny gyulladásos állapotára, valamint visszahúzódására is, melyeket szintén nagyon fontos kezelésbe vennünk.

A fogak érzékenysége tehát egyáltalán nem egy normális állapot, és nem kell megbékélnünk az ezzel járó kellemetlenségekkel és lemondásokkal. Helyette a kiváltó okokat kell kezelni, ami adott esetben lehet fogtömés, fogkő eltávolítás, vagy egyéb fogászati kezelés. A gondok orvoslása után pedig minden visszaáll a helyére ahhoz – természetesen fenntartva ezt a helyes száj- és fogápolással -, hogy nyugodtan kortyoljunk egyet a jeges hűsítőkből.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271