Amikor ez a téma felmerül, hogy adjunk-e cumit a babának, vagy ne, akkor tipikusan két táborra oszlanak a vélemények. Itt nincs középút, ezt egyszer eldöntjük, és kész, ahhoz is tartjuk magunkat. Bár, aki nem ad, az idővel még változtathat a döntésén, amennyiben a csecsemő elfogadja később. Aki viszont adott, az már nem nagyon tudja elvenni, csak leszoktatással.

Mind a két oldalnál találkozhatunk rengeteg pró és kontra érvvel. Ez teljesen természetes, hiszen mindegyiknek van előnye és hátránya is. A cumi tekintetében könnyebb lehet majd a leszoktatás, hiszen azt “elviheti a cica”, vagy akár elköszönhetünk együttes erővel és akarattal tőle. Ezzel szemben az ujjacskák mindig ott vannak, és sokkal nehezebb “elvenni” őket a gyerkőctől. Ezért utóbbi még többéves korban is jelen lehet a kicsik életében. Pontosan ez a korai időszakban az előnye is az ujjszopásnak, hiszen sosem veszítjük el, mint a cumit, és mindig kéznél van.

Cumi tekintetében a leggyakrabban arról hallhatunk, hogy cumizavart okozhat. Anyatejes babák esetében valóban muszáj mérlegelnünk, és ha ki is próbáljuk, figyelni kell a jeleket. Amennyiben gondot okoz a szoptatásban, inkább más nyugtató kell a kicsinek – amennyire lehet, ezt a szerepet az anyuka maga tölti be. Nem árt azonban azzal is tisztában lennünk, hogy bizony az ujjacskák is ugyanígy okozhatnak zavart. Tehát ebben tulajdonképpen döntetlen az állás. Az ujjszopás azonban fejlődési mutató is, és nagyon gyakran elmarad pár hónap után. Probléma akkor van, ha huzamosabb ideig, gyakran csinálja a baba, és úgymond nem hagyja el magától.

cumi vagy ujjszopás

Utóbbi eset sajnos a fogacskákra nézve nagyon negatív hatással lehet. Főként abban az időszakban, amikor a maradandó fogak kezdenek kibújni, de sajnos korábban is okozhat olyan fejlődési eltéréseket a fogsorban, melyeknek aztán később issza meg a gyermek a levét. Természetesen nem jelenthetjük ki, hogy a cumi nem képes semminemű problémát okozni a fogaknál, de sokkal kisebb az esélye. Főként, ha odafigyelünk arra, hogy tipikusan fogbarát cumit válasszunk a kicsinek.

Nehéz tehát eldönteni, melyik a jobb – illetve inkább rosszabb – megoldás. Amennyiben a fogazatot vesszük figyelembe, inkább a cumi mellett kellene dönteni, de csak, ha nagyon muszáj. A legeslegjobb az lenne, ha mind a két opciót el tudnánk kerülni. Viszont, ha bármelyik miatt gondok keletkeznek a fogsorban, akkor minél hamarabb el kell vinnünk csemeténket fogorvoshoz. A Perfect Smile Fogászati Klinika különösen fontosnak tartja minden esetben, hogy a gyerekek hamar találkozzanak a fogorvossal, megelőzve ezzel, hogy a szokásos félelem kialakuljon bennük.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271