A vitaminok pótlása szükséges!

By 2018-11-08Hírek

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, mennyire fontosak a vitaminok ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működhessen. Majd tettünk egy kis kitérőt dr. Balsai Tamással a D-vitamin, valamint a holisztikus szemlélet felé. Ígéretünkhöz híven most a fogszakorvos tapasztalataira és további gondolataira támaszkodva foglalkozunk továbbra is ezzel a témával. Milyen vitaminokat kellene pótolnunk mindenképpen ahhoz, hogy fogazatunk, és egész szervezetünk erőt meríthessen belőlük?

A fogsorunkat, és ezzel együtt az egész testünket is érintő leggyakoribb problémák egyike a csontritkulás. Ennek a folyamatnak a megindulásáért részben az okolható, hogy túlságosan kevés kalciumhoz és D-vitaminhoz jut a szervezetünk. A nem megfelelő mennyiségű vitaminbevitel eredményeit a következő számok is tisztán mutatják. Míg Magyarországon az 1960-as években 120-130 ezren szenvedtek csontritkulásban, addig ma már sajnos legalább tízszer ennyire tehető az ezzel a problémával küzdők száma.

„A nagy dózisú, folyamatos kalcium és D3 vitamin pótlásával jelentősen lehet javítani a csont és az íny állapotán.”- osztja meg velünk dr. Balsai Tamás véleményét, melyek saját tapasztalatokon alapulnak. „Így fogágy-betegségek, fogászati műtétek, implantálás, foghúzás előtt és után minden betegemnek kifejezetten javaslom a vitaminok szedését.” De honnan is tudhatjuk, hogy mi a megfelelő D-vitamin szint? „Bármily furcsa, egy egyszerű vérvételnél csak kérni kell a D-vitamin vérben lévő szintjét. Azt gondolom jónak, illetve saját D-vitamin szintemet is úgy állítom be, hogy az körülbelül 70 ng/ml, vagyis 175 nmol/l legyen.”- adja meg a pontos választ nekünk a fogszakorvos. És hogyan tudjuk ezt a szintet elérni? Bár soknak tűnhet, de ehhez mennyiségileg naponta 10.000 mg D-vitamin bevitel szükséges.

vitaminok, csontritkulás

Amennyiben tehát megadjuk szervezetünknek a kellő mennyiséget bizonyos vitaminokból, javulást vehetünk majd észre. És ezzel ismét kilyukadunk a holisztikus szemléletnél. Hiszen, ha a fogakat tartó csontozat állapota javul, nagy valószínűséggel ez a hatás a test egészében megmutatkozik majd. „Ha kétféle vitamin szedésével tudunk kezelni egy fontos egészségügyi problémát – márpedig higgyék el, akinek mozogni kezdenek a fogai, mert a fogínye sorvad, az állkapocscsont veszít sűrűségéből és tartásából, annak ez nagyon fontos probléma -, akkor miért ne feltételeznénk, hogy más vitaminok és nyomelemek bevitele egyéb betegségek megelőzésében és kezelésében is alapvető fontosságú.” – mutat újra a lényegre a Perfect Smile vezető fogorvosa.

Dr. Balsai Tamás reménykedik abban, hogy ez a megközelítés mások számára is inspiráló és gondolatébresztő lehet. Mivel ma már egyáltalán nem okoz gondot, hogy kutassunk kicsit a témában, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra megfelelő megoldást a hiányzó vitaminok és nyomelemek pótlására. Sajnos teljes mértékben igaz a fogszakorvos megállapítása, miszerint: „a téli hónapokban a nagy élelmiszerüzletekben kapható, a fél világon átutaztatott sápadt-piros paradicsom, és halványsárga narancs nem tűnik igazán egészségesnek ahhoz, hogy a sajátunkat rájuk bízzuk.”

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271