Dr. Balsai Tamás – összefüggéseiben vizsgáljuk a fogászati problémákat

By 2018-11-05Hírek

Mióta elkezdtem beszélni, (sőt még nyilvánosan írni is), a holisztikus megközelítésről a fogászat területén, kaptam bőven hideget-meleget! Az olvasók és a pácienseink többsége persze érti, hogy miről beszélek, és nagy örömmel veszi, hogy összefüggéseiben vizsgáljuk a fogászati problémáit, de vannak olyan hozzászólók is, akik szakmaiatlansággal, tudatlansággal vádolnak csupán azért, mert… igazából nem is tudom, hogy miért.

A holisztikus gyógyítás jelentése a következő: a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg általános egészségi, értelmi, fizikai és szociális állapotát is. Vagyis szó sincs arról, hogy a fogszuvasodást ráolvasással, vagy gyógykristályokkal tervezem kezelni, csupán arról beszélek – a rendelőben nap mint nap, és időnként itt az interneten is – hogy ha valamilyen probléma megjelenik a szájüregben és fogászati beavatkozást igényel, akkor annak további vonatkozásait is érdemes vizsgálni, és a fogászati kezelés mellett az általános egészségi állapotot is javítani.

Minderre egy egyszerű példa az, hogy bizonyos fogászati problémák összefüggésbe hozhatók egyes vitaminok és ásványi anyagok hiányával a szervezetben, és értelemszerűen a fogászati kezelés mellett érdemes ezeknek a vitaminoknak a szintjét is emelni a teljeskörű gyógyulás érdekében. Mindezt nem én találtam ki; az Egyesült Királyságban például éppen a D vitamin pótlása mellett kampányol az egész közegészségügyi rendszer, komoly tudományos kutatások eredményeire hivatkozva.

d vitamin

A brit Táplálkozástudományi Tanácsadó Testület (Scientific Advisory Committee on Nutrition) ajánlásai a D vitamin bevitellel kapcsoltban szó szerint a következők: „A D vitamin szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét az emberi testben, melyek szükségesek a csontozat, az izmok és a fogak egészségéhez. A D vitamin természetes állapotában megtalálható egyes ételekben, mint például a halak, a vörös húsok, a máj, vagy a tojássárgája. Ezek mellett étrendkiegészítő termékek bevitelével tudunk gondoskodni a megfelelő D vitamin szint biztosításáról.”

A Public Health England nevű kormányhivatal táplálkozással és tápanyagokkal foglalkozó legutóbbi széleskörű kutatása (2008 és 2012 között) szerint a teljes népességben minden korcsoportban a lakosság 21-23%-ának alacsony a D vitamin szintje. Ez önmagában nem okoz semmilyen tünetet, nem jelent betegséget, ugyanakkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki különböző egészségügyi problémák. Az ajánlások alapjául szolgáló 300 oldalas dokumentum, mely összefoglalja a vonatkozó kutatási eredményeket, és ezek alapján további ajánlásokat tesz, itt található: https://www.gov.uk/government/groups/scientific-advisory-committee-on-nutrition

Számtalan további kutatás igazolja a D vitamin bevitelének vagy pótlásának fontosságát; persze tudatában vagyok annak is, hogy vannak olyan szakemberek, akik ezeket megkérdőjelezik, és más véleményen vannak. Ugyanakkor azt gondolom, hogy nem ördögtől való, ha fogorvosként a releváns tudományos eredmények, valamint a saját, 25 éves szakmai tapasztalataim alapján ilyen témákról is beszélgetek a pácienseimmel, hogy azután a kérdést továbbgondolva, tovább tájékozódva felelős döntést hozhassanak a saját egészségükről.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271