A fogkő nem játék!

By 2019-03-12Hírek

A legtöbben csak akkor mennek el fogorvoshoz, amikor már nagyobb probléma üti fel a fejét, mely erős fájdalmakkal és egyéb kellemetlenségekkel jár együtt. Gondolhatunk itt a mozgó fogakra, amikor nem tudunk jóízűen mosolyogni, illetve belekortyolni egy jeges vagy épp forró italba. A sor itt persze korántsem ér véget a különböző fogászati gondokat tekintve. De lehetséges, hogy sok-sok bajtól megóvnánk magunkat, ha időben elindulnánk a fogorvoshoz.

Természetesen vannak hirtelen jelentkező problémák, vagy olyan nem várt, kisebb-nagyobb balesetek, melyekkel egyáltalán nem tudunk számolni. Ellenben, ha minden egyéb, fogainkat érintő változást megfigyelünk, akkor sokkal hamarabb tudunk tenni azok egészségéért. Gondolhatunk itt a kisebb fokú érzékenységre, apróbb fájdalmakra, melyeknek igenis nagy jelentőséget kell tulajdonítani, ahogy persze a szemmel látható változásoknak is. A fogak elszíneződése, illetve a fogkő megjelenése azonnali vészcsengőként kellene, hogy működjenek.

Bizony, a fogkő sem csak egy kis esztétikai hiba, amivel nem kell törődni. Ugyanis nem csak fogaink szépséget, hanem egészségi állapotát is veszélyezteti. A fogkő általában ott jön létre, ahol kevésbé érvényesül a szájban lezajló, öntisztító folyamatok többsége, mint például a nyelv mozgása. Illetve, ahova sem fogkefével, sem fogselyemmel nem tudunk eljutni. Tulajdonképpen az ételmaradékok, lerakódások hozzák létre. Később aztán érdes felszínének köszönhetően további lerakódásoknak nyújt kényelmes otthont. Ez így egy növekedő, baktériumokkal teli telep, mely folyamatos gyulladásokat okoz a fogágy és a fogíny mentén.

fogkő képződés infografika

Mondani sem kell, hogy ez a gyulladás további károkat eredményez. Az érintett fog mellett sajnos a többi is veszélyben lesz idővel, és ha nem törődünk a probléma megoldásával, akkor akár több fog elvesztésével is számolhatunk. Ezeket persze a cikk elején említett kellemetlenségek is megelőzik, tetőzve és folyamatosan növelve problémánk súlyát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne legyintsünk csak, amikor először feltűnik a fogkő. Azonnal menjünk, és kérjünk segítséget fogorvosunktól.

A fogkő eltávolítása rengeteg pozitív hatással lesz fogsorunkra. Egyrészt hatalmas károkat és további fogászati problémák kialakulását akadályozzuk meg a segítségével. Másrészt pedig szemmel láthatóan szebbek lesznek fogaink, visszakapják egészséges kinézetüket, melynek köszönhetően mosolyunk is újra gyönyörű lehet.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271