A mai implantátumokkal egy teljesen új korszak kezdődött

Ma már tudjuk, hogy a fogászati implantátum rangos helyen áll a fogászati pótlások lehetőségei között. Hiszen rendkívül sikeres, minden tekintetben. A legesztétikusabb és legtartósabb megoldás, ráadásul olyan helyzetben is segítségünkre lehet, amikor más már nem jöhetne szóba anélkül, hogy estleg egy teljesen ép fogat zargatni kellene hozzá.

Ez azonban nem volt mindig így. Az implantálás folyamata olyan nagymértékű fejlődésen esett át, hogy ami mára egy kiforrott technológia és lassan természetes lesz, az régen rengeteg kivetnivalót hagyott maga után. De mit is jelent a régen? Elég hihetetlennek tűnik, de ebben a témában egészen az őskorig vissza tudunk nyúlni, hiszen régészeti leletek bizonyítják, hogy már korai elődeink is próbálkoztak – több, vagy inkább kevesebb sikerrel – a fogak ilyen-olyan eredetű pótlásával.

Később olyan kísérletezések is voltak, melyekben állati eredetű, vagy más ember fogazatát használták fel pótlásként. Bizony az is elképzelhető volt egyes országokban, hogy a tehetősebb emberek úgymond vásárolhattak maguknak egészséges fogakat, vagyis fizettek azért, hogy hiányzó foguk helyére más kifogástalan foga kerülhessen. De attól sem riadtak vissza, hogy akasztott emberek fogait szerezzék meg maguknak, ezt az eljárást homológ fogimplantációnak hívják ma már.

Bármi is zajlott a múltban, nagy áttörést jelentettek aztán azok a kísérletek, melyek a mai fogászati implantációhoz már sokkal inkább hasonlítottak. Csak éppen az anyaggal volt még probléma, illetve a különböző formákkal, a gyakori gyulladásokkal és kilökődésekkel. A mai, titániumból készült implantátumok igazi áttörést hoztak a fogászatban. Az anyaguk mellett természetesen sok más apró tényező is hozzájárul a tökéletes sikerhez. Ilyen például a csavar forma, vagy a felületek érdes kialakítása.

titániumból készült implantátumok

A modern, mégis azóta is folyamatosan fejlődő eljárásnak köszönhetően valóban egy új korszak indult útjára a fogászati pótlások területén. Az implantátum akár élethosszig képes megoldani a hiányzó fog vagy fogak problémáját. Mindezt úgy teszi, hogy mind esztétikailag, mind funkcióját betöltve teljesen olyan fogaink lesznek majd, mintha a sajátunk lenne az implantált fog is.

Ahogy említettük, az emberi fog pótlása felfoghatatlanul régre nyúlik vissza. Hiszen mindig is lényeges volt törekedni arra, hogy a fogakat minél tovább használni tudjuk, és emellett persze az sem volt mindegy soha, hogyan néz ki a fogsorunk. A szép mosoly, a hibátlan fogazat az egészséget, az erőt és persze a sikert jelképezte mindig is. Ma már teljes mértékben adott minden ahhoz, hogy ezt elérhessük – már ami a fogászati oldalt jelenti.

Időpontfoglalás, ingyenes konzultáció

+36 1 212 4272
+36 20 515 6271